nieuws

De minibieb rukt op in Overijssel

Lenen kost niks, je hoeft geen lid te worden, een pasje is ook niet nodig, en de meeste zijn 24 uur per dag open: de minibieb wordt steeds populairder. Inmiddels zijn er al meer dan 100 in Overijssel.
Het idee is simpel: je plaatst een leuk boekenkastje bij je huis, en iedereen die langskomt kan erin snuffelen en een boek lenen. De lezer zet het boek later weer terug, of zet een ander boek ervoor in de plaats. Veel van deze biebjes zijn te vinden op minibieb.nl.

Kinderboekenbiebje

Leonie Hendriks uit Zwolle-Zuid opende vorige maand haar eigen minibieb met kinderboeken. Ze hoopt dat kinderen daardoor lekker veel gaan lezen. Ook laat ze zien dat het gewoon heel erg leuk is om je spullen te delen: "het hoeft niet ingewikkeld te zijn om elkaar iets van geluk te gunnen."
Bij café de Steen in Willemsoord is ook een minibieb. Leuk voor de gasten, en ook dorpsbewoners komen geregeld even langs voor een boek. Eigenaar Bianca Stroeve is blij dat er geen regels aan vastzitten: "het is gewoon vrij, vind je er niks aan dan zet je het gewoon weer terug".

Minder bibliotheken

Steeds meer gewone bibliotheken zijn de afgelopen jaren gesloten, zeker in dunbevolkte gebieden. En hoewel minibiebs natuurlijk geen vervanging zijn voor een echte bibliotheek, is het wel een welkome aanvulling voor leesgrage inwoners van het buitengebied.
Alies Rusch uit Roekebosch bij Wanneperveen werkte jarenlang als bibliothecaris in de Kop van Overijssel. Daar zijn veel vestigingen gesloten. De liefde voor lezen en boeken bleef, en nu heeft ze haar eigen minibieb bij huis. Ook hier weten buurtbewoners haar minibieb steeds beter te vinden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.