nieuws

Pluimveehoudster heeft gezonde kuikens zonder standaard antibiotica toe te dienen

Het pluimveebedrijf van de familie Sligman uit Markelo viel vorige week in de prijzen. Het bedrijf wordt geleid door Ginie Sligman - met hulp van haar dochter Mayra en oma Gerda - en won een ForFarmers Agroscoopbokaal 2017.
Het bedrijf van Ginie Sligman bestaat uit drie stallen. In elke stal lopen zo'n 28.000 kuikens. De dieren spoken - in positieve zin - constant door haar hoofd. 
"Ik droom 's nachts van kuikens. Ze houden me de hele dag bezig." Sligman is oprecht begaan met de kuikens. "De belangrijkste vraag is niet: Hoeveel kan ik verdienen, maar hoe kan ik het beter doen dan gisteren en eergisteren?"
In de stallen is Ginie in haar element. Trots pakt ze een van de vele kuikens en legt deze in haar hand op de rug. "Dit is de filet", wijst ze. "De Nederlandse markt is vooral een filetmarkt. Dit is het product wat we maken."
ForFarmers Agroscoopbokaal 2017 
Het bedrijf van Ginie wordt geroemd om haar gezonde kuikens en efficiënte voedselproductie. Met dezelfde trots waarmee ze eerder een kuiken liet zien, pakt ze de bokaal vast. "Ik sta niet op de voorgrond normaal gesproken. Alleen al het feit dat ze zien dat we hier goed bezig zijn, dat is de waardering."
Het winnen van de bokaal is mooi, maar de familie heeft er niet uitgebreid bij stilgestaan. Oma Gerda: "We zijn hier heel nuchter. We hebben gezegd dat het heel mooi is dat we gewonnen hebben. De volgende dag was weer een gewone dag."

Geen antibiotica

Het Markelose bedrijf scoort goed op duurzaamheid. Opvallend is dat er al een jaar geen antibiotica wordt toegediend aan de kuikens.  "Kuikens standaard medicijnen toedienen is niet normaal. Het moet ook zonder kunnen", vindt Ginie Sligman.
Een geheim van een jaar zonder antibiotica is er niet. Ginie let gewoon heel goed op de kuikens. "De kuikens zitten aan het stuur. Ze geven aan wat ze nodig hebben. In kippentaal."
Ginie is blij met de waardering die ze krijgt. Zeker omdat er ook vaak kritiek is op de pluimveehouderij. Ginie kent de vervelende verhalen: "Wij zijn milieuvervuilers, wij zijn dierencriminelen, wij lappen de volksgezondheid aan de laars. Dat is allemaal niet waar. Wij hebben een levend product. Niemand kan mij verwijten dat ik zomaar wat aanklooi."

Passie voor kippen

Ginie: "Ik vind grote kippen mooier dan kuikens. Kuikens zijn schattig, maar grote kippen zijn brutaal. Die kunnen de hele wereld aan." Het is pure passie die Sligman bij haar dieren houdt. "Als ik die passie niet meer heb, als ik alleen maar werk om te produceren, dan stop ik ermee."
De kuikens hebben een andere lotsbestemming. "Mijn kuikens gaan naar de slachterij in Goor. Het vlees gaat naar McDonalds. Uiteindelijk kunnen we aan de A1 ons vlees eten. En ja, ik eet ook weleens kipnuggets."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.