nieuws

Bloemenman icoon voor Kampen: 'ik doe dit werk al 70 jaar'

Dag in dag uit loopt bloemist Piet Hollander (84) vanuit IJsselmuiden de Stadsbrug van Kampen over op weg naar zijn vaste stekkie in de Voorstraat. Met zijn bloemen in het elektrisch aangedreven karretje achter hem: klaar om uitgestald te worden.Â
"Ik doe dit werk al zeventig jaar, maar aan stoppen denk ik nog niet". Hoewel zijn lichaam hem af en toe een beetje in de steek laat, werkt Hollander stug door. "Als mijn lichaam helemaal niet meer meewerkt zal het een bittere noodzaak worden om te stoppen."

Liefde voor het vak

De liefde voor het vak straalt er na al die jaren nog steeds vanaf. "Je zaait zelf de bloemetjes, je kijkt elke dag of ze al wat gegroeid zijn en als je dan uiteindelijk het resultaat ziet, is dat fantastisch. Dat vult mijn hele dag." 

Een icoon voor de stad

Door de jaren heen is het stalletje een icoon voor de stad geworden en is Hollander een bekende Kampenaar.
"Het mooiste vind ik wel dat ik mensen tegenkomt die ik vroeger als klein kind heb ontmoet. Inmiddels hebben zij ook weer kinderen en het is fantastisch als ik hen weer spreek."

Niks meer te vertellen

Klanten hoeven overigens niet bang te zijn dat de bloemenstal weggaat als Hollander er ooit mee stopt. Het is een familiebedrijf, dus zijn zoon neemt het van hem over. "Ik heb nu al niks meer te vertellen. Ik ben maar de knecht."
Lathyrus 
En zijn favoriete bloem? "Dat is de Lathyrus. Heerlijk ruikend en het eerste bloemetje dat ik heb gepoot. Ze groeien 10 tot 20 centimeter per week, dus je moet ze regelmatig aanbinden, anders vallen ze om." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.