nieuws

LTO-bestuurder Salland treedt af vanwege winnen fosfaatwet-rechtszaak

Jawin Klein Hegeman
Jawin Klein Hegeman
Jawin Klein Hegeman uit Bathmen is afgetreden als LTO-bestuurder. De boer had samen met andere boeren een zaak aangespannen tegen de fosfaat-regeling van het Rijk. Maar omdat de regeling is opgesteld in samenwerking met boerenbelangenorganisatie LTO is de situatie binnen LTO-Salland onhoudbaar geworden.
De wet is bedoeld om minder fosfaatuitstoot te realiseren. In mest zit fosfaat, dus minder koeien betekent minder mest en dus fosfaat. Maar voor veel boeren betekent de regeling een verlies van inkomsten en kosten van inmiddels 'onnodig geworden' investeringen.

Onhoudbaar

LTO laat in een persbericht weten dat de afdeling Salland niet wist dat hun bestuurder als privé-persoon een rechtszaak had aangespannen. Klein Hegeman zou volgens de nieuwe fosfaat-wet koeien hebben moeten inleveren. Terwijl hij en zijn gezin een aantal jaar geleden juist hadden besloten om het familiebedrijf uit te breiden. Voor de belangenorganisatie gaan die twee niet samen en is besloten dat Klein Hegeman stopt.

Onnadenkend

Klein Hegeman werd benaderd door andere boeren die net als hij koeien zouden moeten inleveren. Hem werd gevraagd om in te stappen in de rechtszaak die de boeren wilden aanspannen tegen de wet. Hij besloot mee te doen, ingegeven door het gevoel van onrecht wat boeren de afgelopen jaren door verschillende regels en wetten in zijn ogen is aangedaan.
"Op dat moment maakte ik de keuze om de toekomst voor mijn bedrijf en gezin veilig te stellen. Net als veel andere boeren kost de fosfaat-wet ons koeien en dus inkomen. Ik heb er toen niet over nagedacht dat, als ik zou winnen, dat consequenties zou hebben voor mijn bestuursfunctie bij LTO. Onnadenkend en naïef, ja dat zou je kunnen stellen." 

Veel reacties

Jawin heeft heel veel reacties gehad op zijn besluit om mee te doen aan de rechtszaak. Zowel negatief, maar ook positief. Maar wat hij snapt is dat hij als LTO-bestuurder beter niet de zaak had kunnen aanspannen. "Ik heb het er nooit over gehad binnen LTO-Salland. Niet bewust, maar ik was er verder niet mee bezig. Het fosfaat-dossier is zo ingewikkeld en veelomvattend. Wij hadden eerlijk gezegd ook niet verwacht dat we in het gelijk werden gesteld."

Verloren

De rechtszaak heeft Klein Hegeman gewonnen, maar hij heeft ook veel verloren. Hij zegt dat met de kennis van nu, hij als LTO-bestuurder dit beter niet had kunnen doen.
"Het is gebeurd en wij gaan verder met ons bedrijf zoals wij het al een aantal jaren geleden hebben uitgestippeld. Daar verandert niks aan. Ik begrijp ook wel de boosheid van mensen, want waar ik win, verliezen anderen. Maar nogmaals, ik koos voor de toekomst van mijn bedrijf en gezin. En ik heb daar ook wel begripvolle reacties op gehad."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.