Hoe wordt de jaarwisseling in Enschede weer een feest voor iedereen?

De overlast van vuurwerk neemt toe in Enschede. Met als gevolg onrust, letsel en hoge kosten voor de gemeente. Inwoners, deskundigen en ambtenaren komen aanstaande zaterdag bijeen op de burgertop G1000. Centrale vraag op de bijeenkomst: : Hoe moet Enschede omgaan met vuurwerk?

Idealiter bestaat een G1000 bijeenkomsten uit 1000 deelnemers, maar dat aantal wordt niet gehaald. Toch is er wel animo voor de bijeenkomst. Zo'n 400 Enschedeërs hebben hun deelname toegezegd.

Jaarwisseling moet feest zijn

Nicol Oude Luttikhuis van de gemeente Enschede: "We willen van de jaarwisseling echt weer een feest maken voor iedereen. En daarvoor kiezen we de G1000 als methode."

De G1000-bijeenkomsten bestaan in Nederland sinds 2013. In mei was er nog zo'n burgertop in Borne. Op die bijeenkomst werden ideeën verzameld om Borne, Hertme en Zenderen nog mooier te maken.  

 

Praten zonder het eens te zijn

Harm van Dijk is de bedenker van het G1000-concept. "Het is geen debat, maar een dialoog", zegt hij. "Een debat werkt polariserend. Je bent voor het ene kamp of voor het andere. Met de G1000 proberen we echt te praten met elkaar. De belangrijkste regel die we hebben op zo'n avond is dat je het niet met elkaar eens hoeft te worden." 

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: