Rampenoefening in Kampen met als thema: Hanzedagen

Om goed voorbereid te zijn op een mogelijke ramp tijdens nautische evenementen in Kampen hebben de hulpdiensten donderdagavond een speciale oefening gehouden. Het eerstvolgende evenement zijn de Hanzedagen van 15 tot en met 18 juni. Daar worden vele duizenden bezoekers verwacht.

De oefening met de naam 'Hanze-chaos' was langs de IJsselkade. Daar waren volgens het scenario tien mannen in het water gevallen. Er breekt paniek uit bij een aantal mensen. Beschonken en nieuwsgierige omstanders hinderen de hulpdiensten. De politie moet deze mensen op afstand houden.

De brandweer heeft de mannen met bootjes uit het water gehaald. Eén man kwam volgens het verhaal vast te zitten aan het roer van een schip. De mannen in het water waren leden van de plaatselijk duikvereniging. De omstanders werden gespeeld door onder meer leden van de jeugdbrandweer. Aan de oefening deden ook brandweerlieden die nog in opleiding zijn mee.

De oefening verliep volgens de Veiligheidsregio IJsselland goed. De komende dagen gaan de hulpdiensten eerst afzonderlijk de oefening evalueren. Daarna komen ze bij elkaar om te bespreken wat goed ging en wat er mogelijk nog te verbeteren valt.