nieuws

Enschede herdenkt vuurwerkramp van zeventien jaar geleden

Het is vandaag zeventien jaar geleden dat de vuurwerkramp in Enschede gebeurde. De ramp wordt vanmiddag in de wijk Roombeek herdacht.
De herdenking begint rond kwart over drie bij het monument voor de slachtoffers. Burgemeester Van Veldhuizen en voorzitter Distel van de Stichting Herdenking Vuurwerkramp zullen bloemen leggen. Daarna worden de kerkklokken geluid en wordt de ramp in stilte herdacht.
Bij de ramp in 2000 kwamen drieëntwintig mensen om het leven; vier brandweermannen en negentien burgers. Bijna duizend mensen raakten gewond, tweehonderd woningen werden verwoest.

Raad van State

Gisteren werd bekend dat de Raad van State gaat beoordelen of een belangrijk dossier over de vuurwerkramp volledig openbaar moet worden. Het rapport is al openbaar, maar de namen van rechercheurs, getuigen en onderzoekers zijn onherkenbaar gemaakt.
Het gaat om het zogeheten BIZ-rapport van de politie Gelderland-Midden. Daarin wordt kritisch geoordeeld over het onderzoek van het Enschedese Tolteam, dat als eerste de vuurwerkramp onderzocht.
De Zwolse rechtbank gaf de Nationale Politie vorig jaar opdracht om het BIZ-rapport volledig openbaar te maken op verzoek van Rudi Bakker, destijds directeur van het ontplofte S.E. Fireworks. Daartegen is de Nationale Politie in hoger beroep gegaan bij de Raad van State.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.