nieuws

Zwolle houdt geld over aan vastgoed, wil 50 miljoen investeren in de stad

Zwolle heeft in 2016 voor het eerst in jaren een positief saldo behaald op de exploitatie van bouwgrond in de gemeente. Door het herstel van de vastgoed- en woningmarkt en de lagere rentes groeide het saldo het afgelopen jaar met 1,1 miljoen euro. In totaal wil Zwolle bovendien 50 miljoen euro investeren in de stad.
Met dat bedrag aan investeringen moet Zwolle in 2021 klaar zijn voor de toekomst. Het college van burgemeester en wethouders wil extra geld steken in de stimulering van de economie en werkgelegenheid. Ook zijn er nieuwe investeringen mogelijk voor evenementen, cultuur, toerisme en promotie.

Voorbereiden op klimaatverandering

Ook de binnenstad en de spoorzone moeten met nieuwe investeringen aantrekkelijker gemaakt worden. Daarnaast houdt de stad rekening met het veranderende klimaat. Zo wil Zwolle uiterlijk in 2050 bestand zijn tegen extreem weer en is er een energietransitie nodig om minder en vooral schonere energie te gebruiken. 
Ook wil Zwolle meer geld besteden aan de ondersteuning van mensen met problematische schulden. Zo komt er één contactpersoon voor mensen met schulden en helpen sociale wijkteams met laagdrempelige methoden voor budgetbeheer. De gemeente investeert in totaal 1,3 miljoen euro aan schuldhulpverlening.

Aantrekkende economie zorgt voor positief saldo

Over 2015 boekte Zwolle nog een negatief saldo van 5,3 miljoen euro op vastgoed. Wethouder René de Heer: "Ook in Zwolle zien we dat de economie is aangetrokken. Met name de vraag naar bouwkavels voor woningen is het afgelopen jaar snel gegroeid en ook de belangstelling voor bedrijfskavels zit in de lift."
Wethouder Jan Brink noemt als voorbeeld voor investeringen het veranderde klimaat. "We moeten rekening houden met water, hitte en het anders gebruiken van fossiele brandstoffen. We hebben tijdens de bezuinigingen geen extra geld gevraagd van inwoners en bedrijven, dus we willen de meevallers nu investeren in de stad", zegt Brink.

Bezuinigingen niet terugdraaien

"We willen de bezuinigingen die we de afgelopen jaren hebben doorgevoerd niet terugdraaien", vervolgt Brink. "We kijken wel waar we extra moeten investeren."
De gemeenteraad debatteert op 26 juni over de voorstellen en neemt hierover op 3 juli besluiten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.