nieuws

Studenten racen tegen elkaar in kano's van beton

Zo'n tweehonderd studenten uit binnen- en buitenland gaan vandaag de strijd met elkaar aan in zelfgemaakte kano's op het Twentekanaal. Dat doen ze niet in standaard kano's; ze varen in kano's van beton.
Bij beton denk je normaal gesproken al snel aan funderingen en constructies, maar studenten van de Universiteit Twente en Hogeschool Saxion kunnen er ook mee varen. "Als je de wet van Archimedes kent, weet je dat dit mogelijk is", vertelt organisator Daniëlle van Middendorp. 

Overgewaaid uit Amerika

"Het gaat om het verplaatsen van water. De holle ruimte die daar onder blijft moet groter zijn dan de verplaatsing van water", zegt Van Middendorp. De betonkanorace is overgewaaid uit Amerika, maar wordt inmiddels ook in Nederland al veertig jaar georganiseerd. 
De race wordt steeds serieuzer, merkt Van Middendorp. "Dat merk je ook in Duitsland, waar ze een echte regatta hebben. Maar ook in Nederland begint het steeds serieuzer te worden."

Eén kano al gezonken

Gisteren was de technische keuring. Daar werden al titels vergeven voor de zwaarste, lichtste en meest duurzame kano. "Eén kano brak bij de keuring doormidden en ééntje is al gezonken. Dus waarschijnlijk verschijnen er 24 kano's aan de start", zegt Van Middendorp. 
Tijdens de race over het Twentekanaal gaat het puur om de snelheid. Er zijn wedstrijden op verschillende afstanden: 100, 200 en 400 meter. De races worden van negen uur vanochtend tot vijf uur vanmiddag gehouden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.