nieuws

Station Zwolle kleurt blauw voor bewustwording ziekte ME

Doodmoe na een minimale inspanning. Patiënten die lijden aan ME hebben daar last van. Zoveel zelfs dat ze amper nog wat kunnen. Patiënten vroegen vandaag in Zwolle aandacht voor de slopende ziekte.
Carolien is 47 jaar en heeft veel problemen door haar ziekte. Ze moet haar activiteiten zorgvuldig in balans houden met rusten. Teveel activiteit, zowel fysiek als mentaal,  maakt haar zieker dan ze al is, met een toename van uitputting, pijn, en geheugen- en concentratieproblemen tot gevolg en het risico op tijdelijke of zelfs blijvende terugval.
Ze zet zich in voor de actie VerlichtME omdat er veel onbegrip is over de ziekte.  Veel ME-patiënten krijgen ten onrechte te horen dat de ziekte een psychische oorzaak heeft, waardoor ze vaak verkeerd behandeld worden, wat hen soms zelfs zieker maakt.

Station Zwolle blauw

Patiënten krijgen vaak de verkeerde behandeling, er is te weinig biomedisch onderzoek naar de oorzaak van de ziekte en de toegang tot hulpmiddelen en een uitkering is slecht. Voor deze vaak onzichtbare patiënten licht de tunnel van station Zwolle vandaag blauw op. Dat gebeurt ook met gebouwen in andere plaatsen in Nederland.
ME-patiënten kwamen vanmiddag ook samen bij het station om zich te laten zien, vergezeld van 250 paar schoenen van patiënten met briefjes eraan waarop staat wat zij missen.
De actie moet het bewustzijn bij mensen over de ziekte vergroten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.