nieuws

Broodje aap? Wij checken de zes belangrijkste argumenten om geen afval te scheiden

Afvalbedrijven in Overijssel proberen de afgelopen jaren alles om de hoeveelheid restafval die huishoudens produceren, te verminderen. Dat lukt, maar niet zonder de nodige weerstand.
De twee grootste inzamelaars van afval in Overijssel, ROVA en Twente Milieu, horen altijd dezelfde argumenten terugkomen, waarom het scheiden van afval géén goed idee zou zijn. 'Broodje aap'-verhalen worden ze ook wel genoemd. Zes van de belangrijkste op een rij: 
1. Alles komt uiteindelijk toch op één hoop terecht. Klopt dit?
Nee, het gescheiden afval dat door de gemeente ingezameld wordt, blijft gescheiden. In het verleden (begin jaren '90) gebeurde het nog wel eens dat GFT-afval op de grote hoop kwam, maar nu niet meer. Toch blijven mensen er aan vasthouden en is het voor een deel reden om afval niet te scheiden.
2. Ons afval is een druppel op de gloeiende plaat. Klopt dit?
Nee. De cijfers tonen dat ook aan: 
  1. Bouw: 40% van afval komt hier vandaan, 92% wordt gerecycled
  2. Industrie: 24% van het afval komt hier vandaan, 80% wordt gerecycled
  3. Huishoudens: 14% van het afval komt hier vandaan, 49% wordt gerecycled
  4. Handel, diensten, overheid: 10% van het afval komt hier vandaan, 51% wordt gerecycled
3. Het kost meer geld, dan dat het oplevert. Klopt dit?
Deels wel, maar - zo zeggen gemeenten en de afvalbedrijven - de winst voor het milieu is ook belangrijk. En er is een positief vooruitzicht: in de toekomst, als de olieprijs zou stijgen, wordt de waarde van het gerecyclede plastic alleen maar groter. 
Afval in Overijssel
Afval in Overijssel
4. Gescheiden afval is juist slechter voor het milieu. Klopt dit?
Nee. De afvalbedrijven baseren zich hierbij op een rapport van de Universiteit van Utrecht. Sommige mensen geloven dat de belasting voor het milieu door alle ritjes die door de verschillende vuilniswagens en ophaaldiensten gemaakt worden bij elkaar slechter voor het milieu zijn dan alle afval op één hoop gooien. Mogelijk wordt er inderdaad méér gereden bij gescheiden inzameling, maar de milieuwinst van recycling is volgens de afvalbedrijven alleen maar groter. Afval verbranden levert méér CO2 op, de productie van glas, plastic, katoen en hout ook. 
5. Achteraf scheiden is veel beter dan scheiden aan huis. Klopt dit?
Onduidelijk. Volgens Twente Milieu bijvoorbeeld niet. Toch wordt achteraf scheiden op een aantal plekken in Nederland gedaan, bijvoorbeeld in Groningen en Friesland, als het gaat om plastic afval. De NVRD, de koninklijke branchevereniging van afval- en milieubedrijven, zegt dat er géén duidelijk antwoord is. Wel blijkt dat diftar (waarbij je betaalt voor de kilo's restafval die je produceert) niet goed combineert met nascheiding, omdat je de gebruikers zoveel mogelijk manieren van scheiden wilt bieden, zodat ze zelf invloed hebben op het aantal kilo's restafval wat ze produceren. 
Grijze container wordt ingenomen in Hengelo
Grijze container wordt ingenomen in Hengelo
6. Ik betaal toch voor het ophalen van het afval, dus hoef ik het niet te scheiden. Klopt dit?
Nee, je betaalt niet voor afval ophalen, maar je betaalt afvalbelasting. Je betaalt bijvoorbeeld ook wegenbelasting, maar mag dan ook niet overal gratis parkeren. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het afvalbeleid en moeten dit zo goed mogelijk vormgeven, zo redeneren zij. Dat betekent dus dat ze dit gescheiden inzamelen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.