nieuws
Transportsector Oost-Nederland zoekt vrachtwagenchauffeurs
Willem de Vries directeur Sectorinstituut Transport en Logistiek
Werkzoekenden die zich willen laten omscholen tot vrachtwagenchauffeur moeten hun kans grijpen. Ze kunnen bijna gratis een opleiding met baangarantie krijgen. Vanavond is er in Zwolle een wervingsavond.
De wervingscampagne wordt op meerdere plekken in Nederland georganiseerd en is opgezet door het sectorinstituut Transport en Logistiek in opdracht van onder meer de werkgevers in de transportbranche. De actieve benadering is hard nodig, want er dreigt een groot tekort aan vrachtwagenchauffeurs.
Veel openstaande vacatures transportsector
Transportbedrijven in Oost-Nederland hebben steeds meer moeite om openstaande vacatures te vervullen, en dat probleem wordt de komende tien jaar alsmaar groter omdat de vraag naar chauffeurs toeneemt.
Personeelsmanager Esther Huls van transportbedrijf Dasko met vestigingen in onder meer Almelo en Zwolle constateert dat er bij haar bedrijf amper nog open sollicitaties binnenkomen. "Recent hebben we een aantal vacatures in lokale bladen geplaatst waar nul reactie op kwam, ook uitzendbureaus hebben geen vrachtwagenchauffeurs meer in de aanbieding. Het probleem is dus best wel nijpend", zegt Huls.
Tekort door aantrekken economie en vergrijzing
Het tekort aan chauffeurs is ontstaan door het aantrekken van de economie, waardoor het transport over de weg de afgelopen twee jaar aanzienlijk is toegenomen. Ook is er sprake van vergrijzing binnen het huidige bestand aan vrachtwagenchauffeurs.
De wervingscampagne is er op gericht om werkzoekenden en zij-instromers om te scholen voor het vak. Mensen die interesse hebben, doorlopen eerst een korte sollicitatie bij het sectorinstituut Transport en Logistiek om te kijken of ze geschikt zijn voor de opleiding. Daarna moeten ze zelf contact leggen met een transportbedrijf waar ze tijdens en na hun opleiding aan de slag kunnen.
Goedkope opleiding met baangarantie
Als dat lukt, betalen de werknemer en werkgever ieder tien procent van de opleidingskosten, wat neerkomt op een bedrag tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Het resterende bedrag wordt gesubsidieerd. Een aantrekkelijke regeling, met name omdat er na de opleiding een baangarantie van minimaal één jaar is.
Op de website is meer informatie te vinden.