nieuws

Celstraf geëist tegen gewelddadige afperser vrouw in De Lutte

Anderhalfjaar cel geëist tegen afpersen vrouw in De Lutte
Anderhalfjaar cel geëist tegen afpersen vrouw in De Lutte
Tegen de 58-jarige man uit het Noord-Hollandse Langedijk, die in januari vorig jaar een vrouw in De Lutte afperste, is vanmiddag anderhalf jaar cel en tbs met voorwaarden geëist door de officier van justitie in Almelo.
De man zou met geweld zijn binnengedrongen in de woning van de vrouw. Daarbij zou hij haar keel hebben dichtgeknepen en haar hebben willen dwingen een afbetalingsregeling te ondertekenen. Een toevallig passerende politieman zag de worsteling en greep in. 

Het verhaal

De 58-jarige Noord-Hollander was klant van de vrouw; die werkte als prostituee. De man werd verliefd op haar. De man zei op een eerdere zitting dat hij lang geleden een soort van relatie met de vrouw had en haar 165.000 gulden, een complete erfenis, leende. Dat geld kreeg hij nooit terug. Een rechtszaak die hij in 2000 aanspande, verloor hij.

Anoniem

Tijdens een eerdere zitting zei het slachtoffer dat de 58-jarige haar al jaren stalkt. De lening die ze kreeg, bestaat volgens de vrouw helemaal niet. De man was een klant die verliefd op haar was en al zijn geld bij haar achterliet. Vanaf het moment dat ze hem de deur wees, begon hij haar te stalken. Daaraan wist ze te ontsnappen door vanaf de andere kant van het land anoniem in Twente te gaan wonen.
Toen jaren later in 2015 het bedrijf van de man failliet ging, zou er iets bij de man geknapt zijn. Hij wist te achterhalen dat de vrouw in De Lutte woonde en schakelde de zoon van kennissen in om met hem mee te gaan.

Lichtere vorm

Volgens gedragsdeskundigen heeft de 58-jarige een obsessie voor de vrouw. Hij moet daarvoor behandeld worden, maar dat kan alleen met enige dwang. Vandaar dat deskundigen tbs met voorwaarden, de zogenoemde lichtere vorm van tbs, aanraden.
De officier van justitie eiste een werkstraf van 80 uur tegen de 26-jarige medeverdachte uit Purmerend, de zoon van kennissen die meeging op zoek naar de vrouw in De Lutte. De officier van justitie vroeg daarnaast om het slachtoffer 1.000 euro smartengeld toe te kennen en om de kosten voor het verhuizen te vergoeden. In een eerdere zitting zei de vrouw dat ze 10.000 euro aan schadevergoeding wil hebben. Ze heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen en moest verplicht verhuizen.

Persoonlijkheidsstoornis

Uit een rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC) blijkt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. Hij heeft een persoonlijkheidsstoornis met vermijdende trekken en een angststoornis. De man zou emotioneel troost bij het slachtoffer gezocht hebben en toen dat verbroken werd door haar kon hij niet omgaan met die teleurstelling. Die boosheid kon de man jarenlang redelijk onderdrukken totdat hij in financiële problemen raakte.
Op dat moment ging het mis. De man is het niet eens met het, in zijn woorden, "flutrapport" dat de deskundigen van het PBC opmaakten en wilde niet meewerken. Na overleg met zijn advocaat besloot hij dat alsnog te doen.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.