nieuws

Radiomuseum bestaat 25 jaar en dat vieren ze bij de Chinees

Op de kop af vijfentwintig jaar geleden werd het Radiomuseum in Hengelo opgericht en dat werd vandaag gevierd. Met een taart in de vorm van een oude radio en aan het eind van de dag met een bezoekje aan de Chinees.
Een lp uit 1915 vult de zaal met een geluid uit vervlogen tijden. Links en rechts staan apparaten die in de verste verte niet meer lijken op de producten van nu. Oude televisie's, telefoons zo groot als een telefoonboek. En een tentoonstelling over gehoorapparaten. Als het met geluid te maken heeft, staat het hier; in het Museum Electro- en Radio-nostalgie.

Als het maar geluid maakt...

Henk de Groot is oprichter van het museum, maar was ook voor 1992 al actief aan het verzamelen geslagen: "Ik ben direct na de oorlog al begonnen met verzamelen. In 1946. Radio's, bandrecorders, pickup's, noem het allemaal maar op. Als het iets met radio of geluid van doen heeft."

Mooiste verzamelobject?

Op de vraag op welk stuk hij het meest trots is, moet hij even nadenken: "Ik heb niet één specifiek stuk in gedachten. Of het moet een radio uit 1914 zijn. Die werkt niet op elektriciteit, maar op een kristaldetector. Maar die worden niet meer gemaakt, dus ik kan hem niet gebruiken."
Begonnen op 't Esrein in Hengelo, nu aan de Johan Wagenaarstraat. Daar staat het radiomuseum nu zes jaar en viert vandaag haar vijfentwintigste verjaardag. De Groot: "We hebben hapjes hier staan en wie komt die komt. Straks gaan we met z'n allen gewoon naar de Chinees."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.