nieuws

Politie zegt nog niets over resultaten onderzoek in woning Enschede waar granaat werd gegooid

De politie kan nog niets zeggen over wat er is gevonden tijdens de doorzoeking van een woning in Enschede. Vanochtend rond vijf uur vielen politie, recherche en medewerkers van Defensie de woning aan de Auskamplanden binnen, op zoek naar sporen die leiden naar de verantwoordelijken van een aanslag op de woning afgelopen december.
In de nacht van 22 december werd een handgranaat bij de woning naar binnen gegooid. De bewoner, een kopstuk van motorclub Satudarah, bleef ongedeerd. Volgens hem ging het om ontploffend vuurwerk, maar volgens de politie was het een handgranaat. De bewoner wilde tot nu toe niet meewerken aan het politieonderzoek.

"Wisten niet wat we zouden aantreffen"

"We hebben de inval en de doorzoeking goed voorbereid", vertelt politiewoordvoerder Brouwer. "We wisten van tevoren niet wat we aan zouden treffen." Daarom zijn onder meer een bewapend arrestatieteam en medewerkers van Defensie ingezet. Er zouden beveiligde deuren in de woning zijn, maar daarover zegt Brouwer niets.
Vijf mensen zijn aangehouden in verband met de Wet Wapens en Munitie. Of het gaat om wapenbezit of iets anders kan Brouwer niet zeggen. 

Presenteerblaadje

Ondanks dat de aanslag inmiddels zo'n vijf maanden geleden werd gepleegd, kan uitgebreid onderzoek in de woning nog steeds heel nuttig zijn. "Een strafrechtelijk onderzoek kost veel tijd, ook omdat bewijzen nou eenmaal niet op een presenteerblaadje liggen", zegt Brouwer. "Daarom doen we nu deze actie."

Grote impact

In de media reageerde de bewoner eerder dat de politie bezig is met een hetze tegen hem, omdat hij lid is van motorclub Satudarah. Volgens de politie heeft het onderzoek van vanochtend niets te maken met Satudarah en is er ook geen link met het onderzoek naar de vermoedelijke inmenging van Satudarah bij supportersvereniging Vak-P.
"Leidend is dat er een aanslag is geweest met een grote impact in de straat, dat is niet niks. Dat is voor ons de enige reden geweest om hier binnen te vallen en niets anders. We willen de verantwoordelijken voor de aanslag achterhalen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.