nieuws

Hypermarkt in Steenwijk wordt één winkel met één exploitant

Impressie van de hypermarkt in Steenwijk
Impressie van de hypermarkt in Steenwijk
De hypermarkt die in Steenwijk moet komen wordt een zeer grote supermarkt met één groot verkoopvloeroppervlak, één gezamenlijke, centrale ingang, één open ruimte en één centraal kassasysteem. Dat is het aangepaste plan van de ontwikkelaar.
Focus Retail Development wil al jaren een zogenoemd retailpark met hypermarkt, het Focus-U-Park, langs de A32 in Steenwijk. Tot nu toe werden de plannen telkens niet goedgekeurd, omdat ze niet voldeden aan de vergunning die de gemeente had afgegeven.
De nieuwe plannen zorgen volgens de gemeente niet voor problemen. "Deze optelsom van factoren zorgt ervoor dat de hypermarkt slechts door één exploitant kan worden uitgevoerd", zegt wethouder Wim Brus.
"Daarnaast geeft Focus Retail Development B.V. in de toelichting expliciet aan dat de hypermarkt zal worden geëxploiteerd door één exploitant en dat er geen aparte winkels binnen de hypermarkt zullen ontstaan."

Raad van State

Steenwijkerland moest van de Raad van State opnieuw aan de slag met de vergunning voor de hypermarkt nadat een groep Steenwijkse ondernemers bezwaar had gemaakt.
De Raad van State vernietigde in september 2015 al het besluit van het gemeentebestuur, omdat het bouwplan niet voldeed aan de definitie van een hypermarkt die het gemeentebestuur zelf daaraan had gegeven. Het bouwplan maakte het mogelijk afscheidingen in het gebouw te plaatsen voor meerdere kleine winkels, maar dat mocht niet.
 
In het nieuwe besluit paste het gemeentebestuur de bouwtekeningen aan, waarbij de scheidingswanden zijn weggehaald om een grote open ruimte te creëren. Ook dat plan werd niet goedgekeurd, omdat een hypermarkt een zeer grote supermarkt is met naast levensmiddelen ook het assortiment van een warenhuis.

Omgevingsvergunning

Naar aanleiding van de uitspraak heeft ontwikkelaar Focus Retail Development B.V. het plan voor de hypermarkt aangepast. Uit de aangepaste tekeningen en de toelichting van de ontwikkelaar blijkt dat er in het hypermarktgedeelte sprake is van een zeer grote supermarkt met één groot verkoopvloeroppervlak, één gezamenlijke, centrale ingang, één open ruimte en één centraal kassasysteem waarbinnen de warenhuisartikelen worden opgenomen in het levensmiddelenassortiment.

Hypermarkt

Naast een hypermarkt zijn in het Focus-U-Park op basis van de verleende omgevingsvergunning nog meer activiteiten toegestaan, zoals bouwmarkten, tuincentra, horeca, cultuur, sport en recreatie etc. De hypermarkt is slechts één van de activiteiten binnen het Focus-U-Park.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.