nieuws

Strijd tegen Duitse tolheffing lijkt voorbij: Europese Commissie heeft geen bezwaren meer

De strijd tegen de invoering van tolheffing door Duitsland lijkt gestreden. De Europese Commissie heeft geen bezwaren meer tegen het plan om personenauto's tol te laten betalen.Â
Onder meer oud-burgemeester Sijbom van Losser, burgemeester Schouten van Oldenzaal en burgemeester Berling van Nordhorn verzetten zich al jarenlang tegen de plannen.
Eind maart werd een gewijzigd voorstel voor tolheffing al goedgekeurd door de Duitse Bondsdag. Brussel oordeelt dat daarin aan de bezwaren die eerder werden gemaakt tegemoet is gekomen. De procedure die in juni 2015 werd opgestart omdat de plannen discriminerend zouden zijn voor buitenlandse bestuurders, is stopgezet.
Wel houdt de commissie de uitvoering en toepassing van de wet in de gaten. De tolheffing moet in 2019 ingaan en zou jaarlijks 500 miljoen euro moeten opbrengen. 
Oostenrijk blijft zich verzetten: de heffing is discriminerend. Oostenrijk bereidt een zaak voor bij het Europees Hof van Justitie. Nederland heeft eerder al gezegd zich daar bij aan te sluiten. Twee maanden geleden keerde het Europees Parlement zich nog tegen de plannen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.