nieuws

Slachtoffer (86) van babbeltruc in Zwolle: 'Achteraf denk ik wat stom, maar ik werd overdonderd'

Onder de Loep
Onder de Loep
Ze doen zich voor als pakketbezorgers, verwarmingsmonteurs of medewerkers van het energiebedrijf. Hun enige doel: zichzelf naar binnen kletsen om daar sieraden en geld te stelen. Steeds vaker worden ouderen het slachtoffer van zogenoemde babbeltrucs aan de deur. In de Zwolse wijk Wipstrik en in Raalte maakte een man recent twee slachtoffers.
De man is eerst gezien in Zwolle. Op dinsdag 2 mei is hij kort na de middag in de wijk Wipstrik. Aan de deur bij een vrouw van 86 doet hij zich voor als medewerker van het energiebedrijf.

'Ik werd overdonderd'

"Hij zei dat er een gaslek was", vertelt de vrouw die anoniem wil blijven. "Ik moest zo snel mogelijk mijn waardevolle spullen pakken. Ik werd overdonderd en zei dat ik snel mijn sieraden op mijn slaapkamer ging halen. Toen liep de man achter mij aan."

Eenmaal boven op de slaapkamer moet ze alle sieraden van de man op haar bed leggen, dan kan ze na het verzamelen alle waardevolle spullen snel mee naar buiten nemen. "Toen vroeg de man of ik beneden ook nog waardevolle spullen had. Ik vertelde over mijn gouden horloge, die ben ik op gaan halen." Terwijl de vrouw naar beneden gaat stopt de man alle sieraden die op het bed liggen in zijn zak.

Gaslek 'ineens' opgelost

Eenmaal beneden krijgt de man telefoon. "Hij werd gebeld dat het gaslek was opgelost. Ik hoefde me nergens meer zorgen over te maken. Meteen daarna ging hij de deur uit."
Niet veel later merkt de vrouw dat hij niet alleen haar sieraden die op haar bed lagen, maar ook haar gouden horloge heeft meegenomen. "Achteraf denk ik: wat stom, maar ik werd zo overdonderd door de man, omdat hij zei dat er een gaslek was en ik mijn huis uit moest."

Ook in Raalte

Hoewel de politie snel bij de vrouw in de straat is, is de man dan al nergens meer te bekennen. "Waarschijnlijk is hij snel Zwolle uit gevlucht", zegt woordvoerder Nicôle van Voorst van de politie. "Later die dag kregen we opnieuw een melding van een babbeltruc, toen in Raalte. Waarschijnlijk heeft dezelfde man daar weer een slachtoffer gemaakt. Dat gebeurde daar rond drie uur 's middags."
Volgens de politie gaat het om een blanke man van ongeveer 50 jaar met kort blond haar. Hij droeg die dag een licht beige jas. "Ons advies is: laat nooit zomaar onbekenden binnen en gebruik bijvoorbeeld een deurketting voordat je de deur helemaal opent", vertelt Van Voorst. "Mocht je toch iemand binnen laten, verlies zo iemand dan niet uit het oog."

Tips?

De politie heeft een speciale pagina met tips om een babbeltruc te voorkomen. Wie meer weet over de man die op 2 mei in Zwolle en Raalte is gezien, wordt verzocht te bellen met de tiplijn: 0800 – 6070 (gratis nummer). Anoniem reageren kan bij Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000. Via deze link kan anoniem worden getipt bij Meld Misdaad Anoniem: https://www.meldmisdaadanoniem.nl/melden/

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.