nieuws

Aanvoerders eredivisieclubs pleiten voor een verbod op kunstgras

Aanvoerders van eredivisieclubs die niet op kunstgras spelen pleiten voor een kunstgrasverbod. De aanvoerders hebben gisteren namens de spelersvakbond VVCS een verklaring uitgegeven waarin ze zich uitspreken tegen het spelen van duels op kunstgras.
In Overijssel spelen twee clubs op kunstgras. Heracles Almelo, dat als eerste op de ondergrond ging spelen, en PEC Zwolle. 

Sander Duits

"Er zijn veel verschillen tussen gras en kunstgras waardoor het niet met elkaar te vergelijken is. De hardheid, demping en wenden en keren is anders op kunstgras", zegt Sander Duits, aanvoerder van Go Ahead Eagles. Die club krijgt volgend jaar nog veel meer met kunstgras te maken vanwege de degradatie naar de Jupiler League.
Vrijwel alle clubs spelen in die divisie spelen op kunstgras. "Het herstel na het spelen van een wedstrijd op kunstgras duurt bij mij langer waarbij ik spierklachten ervaar", aldus Duits. 

Stefan Thesker

FC Twente-speler Stefan Thesker laat zich daar niet over uit. Hij zegt dat dat Nederland een andere weg is ingeslagen door op kunstgras te gaan spelen. "Mocht kunstgras ooit internationaal worden opgepakt dan hebben we een voordeel. Zo niet dan zal de afstand alleen nog maar groter worden", denkt de verdediger.
Go Ahead Eagles en FC Twente spelen hun thuiswedstrijden op natuurgras. Het veld van FC Twente eindigt de laatste jaren steevast in de hoogste regionen bij de verkiezing voor het beste veld van de Eredivisie.  Een verkiezing waarin de clubs met kunstgras altijd op de laatste plekken terug te vinden zijn. 
De aanvoerders van eredivisieclubs die op kunstgras spelen, wat dus bij Heracles Almelo en PEC Zwolle het geval is, wilden geen medewerking verlenen aan de oproep.
Algemeen Directeur Nico-Jan Hoogma van Heracles Almelo wil niet reageren op de oproep van de aanvoerders. Hij verwijst naar een congres dat binnenkort wordt gehouden, waarbij clubs ook zullen spreken over de ondergrond waarop gespeeld wordt. Hoogma wil die bijeenkomst afwachten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.