nieuws

Chef-dirigent Jan Willem de Vriend neemt afscheid en krijgt Enschede-penning

Scheidend chef-dirigent Jan Willem de Vriend van het Orkest van het Oosten heeft de Enschede-penning gekregen. Dat gebeurde na afloop van het eerste afscheidsconcert, vanavond in het Muziekcentrum in Enschede.
De Enschede-penning, die de vertrekkend dirigent kreeg uitgereikt door burgemeester Onno van Veldhuizen, wordt toegekend aan personen en instellingen wegens uitzonderlijke en meerjarige verrichtingen die speciale uitstraling geven aan de stad Enschede.

Ambassadeur van de klassieke muziek

De Vriend kondigde begin vorig jaar al aan dat hij zou vertrekken. Hij is elf jaar chef-dirigent van het Orkest van het Oosten geweest. Hij was in 2006 de opvolger van Jaap van Zweden. De Vriend wordt alom geprezen als een enthousiast ambassadeur van de klassieke muziek.
Jan Willem de Vriend heeft zelf het programma van zijn afscheid samengesteld. Hij koos voor werken van Mendelssohn, Bruch en de negende symfonie van Schubert. "Zowel orkest als ik wandelen de wereld in en kiezen onze eigen weg, op naar wat de toekomst brengen moge."

Serie van drie

Het afscheidsconcert van vanavond is de eerste in een serie van drie. Morgenavond is hetzelfde concert in De Spiegel in Zwolle en zondagmiddag nog eentje in de Deventer Schouwburg. Voor die laatste twee concerten zijn nog kaarten te koop.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.