nieuws

Johannes Grützke

Schilderij van Johannes Grützke
Schilderij van Johannes Grützke
In verband met het overlijden van Johannes Grützke afgelopen week, zie je zondag in OverUIT de Kunst het gesprek dat Inga Tjapkes in maart van dit jaar met hem had over zijn kunst en de expositie bij museum MORE in Gorssel.
Johannes Grützke werd geboren in 1937 in West-Duitsland. Tegen de stroming in bleef hij figuratief schilderen.
Hij schilderde mensen, hij schilderde pret, hij schildert lagen, want als je naar zijn schilderijen kijkt denk je 'zie ik nou wat ik zie, of neemt ie me nou een beetje in de maling'. Grützke schilderde ook veel bloot, wat prima kon in de jaren 70 en 80, maar waarvan men tegenwoordig denkt 'is dat niet te bloot?' Zelfs Facebook weigerde een advertentie met zijn schilderij met billen. Te seksueel getint…
Johannes Grützke kwam naar museum MORE in Gorssel om zijn werk voor het eerst buiten Duitsland te zien in de tentoonstelling 'Der Pinsel hat gesprochen'.  In OverUIT de Kunst praat Inga Tjapkes uitgebreid met hem.
De tentoonstelling in museum MORE omvat meer dan 60 monumentale en kleinere schilderijen, afkomstig uit particuliere collecties, de Berlinische Galerie en de Städtische Galerie Wolffsburg. Het is niet de enige Duitse tentoonstelling in onze provincie. Tegelijkertijd is bij De Fundatie een overzichtstentoonstelling van de Oost-Duitse tegenhanger van Grützke te zien: Werner Tübke.
Kijk zondag naar OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20, 19.20 en 20.20 uur. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.