nieuws

Leerlingen uit Vechtdal en IJsseldata presenteren klimaatplannen

Een dijk die zichzelf vult met water en op die manier het Kampereiland beschermt en een kunstwerk in de Vecht bij Dalfsen in de vorm van de rivier. Dat zijn de winnende projecten dit jaar van het project 'Adviseurs van de Toekomst'.
De Aquadijk is bedacht door respectievelijk leerlingen van het Greijdanus College en het idee voor het kunstwerk komt van het Cibap.
Twaalf schoolklassen van het voortgezet onderwijs en het mbo uit de regio's Vechtdal en Zwolle/Kampen presenteerden vrijdagmiddag op het provinciehuis hun toekomstplannen die gericht zijn op de klimaatverandering. In het jaar 2050 is het bij ons gemiddeld zeven graden warmer. De waterstanden in de Overijsselse rivieren kunnen extreme hoogten bereiken. Daarnaast moeten we in de zomer op zoek naar manier om ons hoofd koel te houden.

Klimaatverandering beperken
De leerlingen bedachten plannen die de gevolgen van de klimaatverandering kunnen beperken. Zo zal de Vecht veel meer ruimte kunnen krijgen door de uiterwaarden uit te graven. Om deze omgeving toch iets te verfraaien zou daar een kunstwerk geplaatst kunnen worden in de vorm van de rivier zoals die altijd gestroomd heeft.
Of de winnende ideeën ook echt zijn uit te voeren is nog maar de vraag. Het is voor het provinciebestuur in elk geval inspiratie om deze plannen mee te nemen bij een toekomstvisie over de gevolgen van klimaatverandering.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.