nieuws

PvdA wil met speciaal plan armoede in Hof van Twente bestrijden

De PvdA komt met een speciaal plan in opstand tegen de armoede in Hof van Twente. Volgens de sociaaldemocraten is de welvaart niet eerlijk verdeeld in de gemeente. Door de uitvoering van een plan met twaalf punten moet daar verandering in komen.Â
De lokale afdeling nodigt andere partijen uit de gemeenteraad uit om de uitgangspunten over te nemen. De partij doet onder meer een beroep op kerken en andere maatschappelijke instellingen. "De gemeente kan het niet alleen. Daar heb je de lokale samenleving voor nodig", zegt Fred Rijkens van de PvdA Hof van Twente.
"We zijn met z’n allen één samenleving. Ga nou met z’n allen bekijken hoe wij een steentje bij kunnen dragen."
Door een noodfonds op te richten zouden mensen geholpen kunnen worden wanneer de gemeente dat niet mag doen door bepaalde regelgeving. De PvdA roept kerken op daarbij geen onderscheid te maken tussen mensen. 

"Ondernemers, laat iedereen meedoen"

Ook zouden alle ondernemers in Hof van Twente door maatschappelijk te ondernemen bewoners de mogelijkheid moeten bieden om 'mee te doen' in de samenleving. "Eerst op vrijwillige basis, daarna als baan. Stage in bedrijf."

Rijkens: "Het belangrijkste is dat mensen weer een actieve rol binnen de samenleving gaan vervullen. Die mensen staan langs de kant, hebben geen werk, krijgen ook geen regulier werk, maar het is wel van belang dat zij in de samenleving een rol gaan vervullen. Omdat armoede leidt tot isolement en dat leidt weer tot armoede. We willen met die mensen gezamenlijk een beleid opstellen."
De gemeente moet daarnaast medewerkers vrijmaken om inkomensondersteuning te bieden. Nu komt het er daar volgens de PvdA niet van omdat dit "er een beetje bij moet".

Voorbeeld uit Rotterdam

Hof van Twente kijkt naar de gemeente Rotterdam als grote voorbeeld: daar kunnen mensen met lage inkomens de eigen bijdrage voor ziektekosten mee nemen in de te betalen premie. De eigen bijdrage zou in dit geval 100 euro per jaar bedragen. 
De PvdA voorziet een proefperiode van een jaar, met onder meer de oprichting van een 'Sociale Winkel' waar mensen terecht kunnen voor vragen. Na evaluatie moet bekeken worden of het plan daadwerkelijk helpt in de bestrijding van armoede. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.