nieuws

Deventer stadhuis wint publieksprijs voor beste gebouw van het jaar

Het stadhuis van Deventer is volgens het publiek het mooiste gebouw van het jaar. Het gebouw won tijdens de Gebouw van het Jaar-verkiezing van BNA, de branchevereniging van architectenbureaus, de publieksprijs. Ook won het gebouw de prijs voor beste gebouw in de categorie Identiteit & Icoonwaarde.
De OV-Terminal Breda is volgens de jury het Beste Gebouw van het Jaar. Het Deventer stadhuis kreeg de meeste stemmen van het publiek. "We hebben het stadhuis natuurlijk niet gebouwd voor een prijs, maar wij zijn hier natuurlijk wel heel erg blij mee", zegt een trotse burgemeester Andries Heidema na het ontvangst nemen van de prijs.
De verkiezing van Gebouw van het Jaar is de belangrijkste Nederlandse architectuurverkiezing. De branchevereniging wil hiermee de meerwaarde van architectuur voor opdrachtgevers en samenleving laten zien.

Identiteit & Icoonwaarde
Het Deventer stadhuis werd genomineerd uit 113 inzendingen. Met twee andere inzendingen was het stadhuis genomineerd in de categorie Identiteit & Icoonwaarde.
Museum Voorlinden in Wassenaar en de OV Terminal Breda eindigden achter het Deventer stadhuis.
"Ik ben ook vooral heel erg blij met deze waardering. Want de prijs in deze categorie is bijzonder onderscheidend", zegt Heidema.

Stedelijk weefsel

De jury noemde het gebouw ‘een huis van de stedelijke gemeenschap’. Het stadhuis kreeg veel waardering voor de goede inpassing in de oude Deventer binnenstad, waarbij het gebouw niet alleen aansluit op het stedelijk weefsel, maar tegelijkertijd onderscheidend is. Niet in de laatste plaats door de opvallende raamwerken van Loes ten Anscher.
"Wat een enorme eer dat ons prachtige stadhuis in de prijzen is gevallen", vertelt Robin Hartogh Heys, de trotse wethouder cultuur.
"En dat het publiek zo veel heeft gestemd op het gebouw vind ik nog wel de grootste waardering. Het stadhuis is niet alleen een enorme blikvanger – een prachtige samensmelting van eeuwenoude en nieuwe architectuur – het is ook een duurzaam en ontzettend functioneel gebouw. Een groot compliment aan architect Michiel Riedijk."

Kritiek op stadskantoor
Op het besluit van de gemeente Deventer om enkele jaren geleden het oude stadhuis te vervangen door een nieuw modern stadskantoor met open atrium middenin de middeleeuwse binnenstad, was veel kritiek. Ook vanwege de hoge bouwkosten. Maar toen het 70 miljoen kostende architectonische hoogstandje van het bureau Neutelings-Riedijk eenmaal was neergezet, vond iedereen het mooi en schitterend passen in de omgeving van het Grote Kerkhof.
"Het was een langdurig proces, maar wij zijn apetrots."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.