nieuws

'Zwolle moet Fotostad van het Oosten worden'

Zwolle moet zich de komende jaren profileren als Fotostad van het Oosten. Die oproep deed Fieke van 't Riet, projectleider bij World Press Photo Zwolle, vanmiddag tijdens de opening van fototentoonstelling KIJK! in het Stedelijk Museum Zwolle.
"Zwolle is een uitstekende stad om uit te groeien tot Fotostad van het Oosten", bepleitte Van 't Riet in haar toespraak. Ze roept de onderwijsbesturen en de gemeenteraad op om fotografie en beeldcultuur op te nemen in de Cultuurnota van de gemeente Zwolle. 

Onderwijsstad

"Zwolle is onderwijsstad en kent veel opleidingen op het gebied van journalistiek, grafische vormgeving, fotografie. Daarnaast heeft de stad veel artistiek talent. Subsidiegevers, sponsoren, culturele en maatschappelijke instellingen werken graag samen met het onderwijs."
De stad heeft al het Centrum voor de Fotografie en sinds vorig jaar weer de jaarlijkse tentoonstelling World Press Photo. "Uniek", noemt Van 't Riet dat. 

Versterking van het aanbod

"Ik pleit voor Zwolle Fotostad van het Oosten vanuit een cultureel, economisch en toeristisch perspectief. Dat betekent ook een versterking van het culturele aanbod van Zwolle en de regio."
In noord- en oost-Nederland is volgens van 't Riet geen fotomuseum te vinden, in tegenstelling tot het westen van het land. "Daarnaast doen steden als Naarden en Breda ook veel op het gebied van fotografie en beeldcultuur. Het Stedelijk Museum en de Grote Kerk in Zwolle zijn prima locaties om fototentoonstellingen te organiseren."

KIJK!

Van 't Riet deed haar oproep tijdens de opening van de fototentoonstelling KIJK!, een tentoonstelling door fotografiedocent Michiel Knaven en zijn cursisten. 
Op de expositie is werk te zien van beginnende tot vergevorderde fotografen. Alle deelnemers volgen cursussen of workshops bij het Centrum voor de Fotografie en tonen tot en met 5 juni hun beste werken van het afgelopen seizoen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.