nieuws

Bankiers van de Noorse broeders trekken zich terug na slechte publiciteit

Na de ING en huisbankier Rabo verbreekt nu ook de Triodosbank de zakelijke contacten met de Christelijke Gemeente Nederland (CGN), beter bekend als de Noorse Broeders.
In Almelo wil de CGN op het terrein Bavinkel onder andere een ontmoetingscentrum realiseren. Het terrein grenst aan de gemeente Borne en is pal naast de plek waar Essent zijn mestverwerker wil bouwen. Aan de andere kant grenst het terrein aan Urenco. 

Bestemmingsplan aangepast

Buurtbewoner Ed Mossel verzet zich al jaren tegen de plannen van CGN. Hij vreest dat het terrein tussen Almelo en Zenderen, wat eerst een agrarische bestemming had, zal verstenen waardoor Zenderen en Almelo aan elkaar vast zullen groeien. De gemeente Almelo heeft inmiddels het bestemmingsplan aangepast om het centrum van de CGN op die plek mogelijk te maken.

Kenmerken van een sekte

Of het centrum er überhaupt komt, is de vraag. De geloofsgemeenschap, die kenmerken heeft van een sekte, is het laatste half jaar regelmatig negatief in het nieuws. De van oorsprong Noorse christelijke gemeenschap wordt in verband gebracht met kinderarbeid, overtreding van de arbeidstijdenwet, zelfverrijking door de top ten koste van de leden en fraude. Eerder al kwamen de broeders in opspraak door berichten over kindermishandeling en seksueel misbruik.

Bibob-onderzoek

Burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo zegt dat de gemeente de bouwaanvraag afwacht. Als de bouwplannen het bedrag van 500.000 euro overschrijdt, dan komt er een onderzoek naar de herkomst van het geld, een zogenaamd bibob-onderzoek. Volgens hem mag de gemeente zich niet inhoudelijk bemoeien met de aanvraag tot een bouwvergunning.
Voor raadslid Huub Isendoorn (Democraten.nu) gaat dat niet ver genoeg. Hij zou graag zien dat de gemeente alvast een onderzoek start. Hij vraagt zich af of er úberhaupt een bouwaanvraag wordt ingediend, nu banken het contact met de CGN verbreken. Niet bekend is of de geloofsgemeenschap nog bij zijn geld kan.
De CGN spreekt alle beschuldigingen tegen en verwijst op haar website naar de strafzaak tegen een van haar ex-leden, Jonathan van der L. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.