nieuws

IJhorst krijgt uitkijktoren van vijftien meter hoog

Het college van burgemeester en wethouders is akkoord met het plan van de Dorpsraad IJhorst om een uitkijktoren van vijftien meter hoog te bouwen in het Reestdal. De gemeenteraad moet er nog wel een besluit over nemen.
Landschap Overijssel is ook akkoord met de plannen en ook aanwonenden hebben geen bezwaar. Dat was aanvankelijk wel zo en daarom is de oorspronkelijke locatie gewijzigd.

Natuurlijke uitstraling

Eerst zou het gevaarte aan het eind van het pad tegenover Het Vosje komen te staan. De toren komt nu meer westelijk langs de Reest, op grotere afstand van nabijgelegen particuliere kavels. In het ontwerp is gekozen voor een houten constructie met een natuurlijke uitstraling, die aansluit bij de bomen die de toren aan drie zijden omsluiten.
Het plan om nabij het dorp een toren te bouwen komt voort uit het project Dorpsplan Plus. Een jaar of vier geleden maakte het dorp in het kader van de leefbaarheid allerlei plannen. Een beleefroute kwam er al snel, net als een geitenweide, een sponsortocht en een kleine brede school. De uitkijktoren was ook een idee. De toren moet de economie in het dorp een impuls geven.

Nostalgisch element

Het dorp wilde niet zomaar een toren. Daar zit een nostalgisch gevoel achter. In het verleden stond er ook een uitkijktoren bij De Witte Bergen. Dat nostalgische element combineert de Dorpsraad met de wens het economisch draagvlak onder het dorp te versterken.
De Dorpsraad ziet de beste kansen voor behoud van werkgelegenheid in het versterken van de toeristisch-recreatieve kracht van dorp en omgeving. Met de uitkijktoren willen de plannenmakers de mogelijkheden voor natuurbeleving verbeteren, niet alleen voor de eigen bevolking maar ook voor de gasten van recreatieparken in de buurt en voor dagrecreanten.

Draagvlak

De waarde voor het dorp begint volgens de Dorpsraad al bij de realisering. De Dorpsraad steekt veel energie in het verkrijgen van draagvlak voor het plan bij alle inwoners. Van grote waarde is ook de manier waarop inwoners worden betrokken bij de bouw. Veel moet door eigen mensen gebeuren. Dat schept een band in het dorp.
De toren kost een kleine 80.000 euro. De financiering is nog niet rond. Inmiddels heeft de Dorpsraad een bijdrage gedaan, net als een aantal mensen uit de gemeenschap zelf. Op dit moment staat er nog een bedrag van 22.000 euro open. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.