nieuws

"Ik ben ooit in een wespennest gaan staan, sindsdien ben ik bang voor alles wat vliegt"

Ze heeft geen idee wat het is, maar er zoemt van alles in de achtertuin van een van de klanten van Henk Bos van Wespennest-Twente. En het moet weg, want met een wespennest in de tuin zit je natuurlijk niet echt lekker.
Ongediertebestrijders verwachten dit jaar meerdere generaties rondzwermende wespen. Want de insecten zijn de winter best goed doorgekomen. Mevrouw Roersma wil er in ieder geval zo snel mogelijk weer van af. “Ik ben ooit in een wespennest gaan staan en sindsdien ben ik als de dood voor alles wat vliegt.”

Tweede generatie

Henk Bos uit Vriezenveen merkt dat het aantal meldingen van overlast door wespen toeneemt. “Er zijn dit jaar ontiegelijk veel wespen, maar dat niet alleen. Er is een tweede generatie wespen ontstaan. Tot in november, december had je nog actieve wespennesten.”
Of het van de zomer ook echt erg gaat worden, hangt nog van één belangrijke factor af, denkt Bos. Als er slagregens komen, kan het meevallen. “Nu vliegen de koninginnen nog alleen en zijn ze erg kwetsbaar. Rond half zijn er genoeg werksters en blijft de koningin alleen nog maar in het nest om eitjes te leggen.”

Giftiger dan een cobra

Dat mevrouw Roersma bang is voor wespen vindt Bos niet zo gek, niet alleen omdat ze ooit in een nest ging staan. “Veel mensen weten het niet. Gif van wespen is nog giftiger dan het gif van een cobra. De dosis is natuurlijk wel veel kleiner, maar er zijn elk jaar weer mensen die daarmee op de eerste hulp komen. Vorig jaar werd een collega van mij nog onwel.”
Mevrouw Roersma hoeft zich overigens geen zorgen te maken. Ze blijkt een hommelnest in de tuin te hebben op een beschutte plek. Daar gaat Bos niks aan doen. Omdat het niet mag, maar ook omdat hommels veel minder agressief zijn dan wespen. “Ik hoop dat ik het mevrouw straks goed uit kan leggen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.