nieuws

Schrijver Özcan Akyol belicht de achterkant van Turkije in een tv-serie

Turkije bevindt zich al een tijd in het brandpunt van het internationale nieuws. In de 5-delige serie De neven van Eus gaat schrijver/journalist Özcan Akyol uit Deventer op zoek naar zijn familie in Turkije. Hoe gaan zijn neven bijvoorbeeld om met Erdogan?
"Zelden zien we de mensen die daar dagelijks mee te maken hebben. Hoe ze daarmee omgaan en hoe ze dat doen, is de kern van deze serie. Het werd een intense zoektocht, soms emotioneel, vaak verwarrend en ontluisterend", zegt Akyol.
De grote onderwerpen en ontwikkelingen in het land komen aan bod, maar worden met name bekeken door de ogen van de familie. Het levert hartverwarmende en ontroerende ontmoetingen op met leden van zijn familie, die Özcan vaak voor het eerst ziet.

Turkije hield Akyol in de gaten

De opnames verliepen niet altijd zonder slag of stoot. Tijdens het draaien op een marktplein in Kayseri werden Özcan en zijn crew belaagd door een groep mannen die hen beschuldigden van spionage en moslimhaat, waarna de spanning hoog opliep. Uiteindelijk is Eus met zijn crew ontzet door de politie.
Özcan benadrukt dat hij in de serie geen journalistiek beeld van het land gaat schetsen, maar in een persoonlijke zoektocht wil kennismaken met zijn grote en wijdverspreide familie.
De serie is vanaf aanstaande zondag te zien op NPO 2 om 20.15 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.