nieuws

Opnieuw vier oehoe's geboren op terrein Twence Hengelo

De jonge oehoe's op het terrein van Twence
De jonge oehoe's op het terrein van Twence © Twence
Voor het vierde jaar op rij vliegen er binnenkort jonge oehoe's uit vanaf het terrein van afvalverwerker Twence in Hengelo. Onlangs zijn er vier jonge uilen geboren, meldt Twence.
De oehoe is een beschermde diersoort, die in Nederland maar op weinig plekken voorkomt. Net als in 2014 bracht een inmiddels vast oehoe-paartje een 'goed gevuld' nest met vier jongen groot.

Broedpaar in 2011 ontdekt

In 2011 ontdekten terreinbeheerder Huub Olde Loohuis en ecoloog Mark Zekhuis van Landschap Overijssel het broedpaar op het terrein van Twence. Voor de oehoe's - de grootste uilen ter wereld - is een speciale nestkast gebouwd. Die kast is op een aantrekkelijke plek op het Twence-terrein opgehangen.
De jonkies overleefden het de eerste jaren niet, maar inmiddels groeit het Twentse oehoe-nageslacht gestaag. De precieze plek van het nest is bij slechts een enkeling bekend, zodat de dieren in alle rust hun jongen kunnen grootbrengen.

Geringd

De jonge oehoe's zijn geringd door een vogelringer. Zo rond september moeten de jongen zich zelfstandig zien te redden. De oehoe staat er om bekend honkvast te zijn, ze kunnen jaren op dezelfde plek verblijven. In de vrije natuur hebben ze een levensverwachting van dertig jaar.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.