Landeigenaar en gemeente Haaksbergen ruziën over historische grenssteen

De eigenaar van een stuk landbouwgrond in Haaksbergen weigert een historische grenssteen op te graven en weer zichtbaar te maken. Hij vocht vandaag bij de Raad van State een dwangmaatregel van de gemeente Enschede aan. De gemeente dreigt de zogeheten Heegesteen bij de Broekheurnerweg zelf op te graven op kosten van de landeigenaar.

Die kosten worden geschat op een paar duizend euro. Het gaat om een rijksmonument en dat is nu verstoord, zegt een woordvoerder van de gemeente. De zwerfkei van ongeveer een kubieke meter verdween jaren geleden onder de grond bij een herinrichting van het perceel.

De steen moet weer boven, vindt de gemeente. 

Maar de landeigenaar piekert er niet over, omdat de gemeente zelf zijn afspraken niet nakomt. Hij zou jaren geleden de markesteen al opgraven en op zijn land leggen. De gemeente beloofde hem daarvoor 250 euro betalen. Dat is nooit gebeurd, erkent ook de gemeentewoordvoerder. De betalingsopdracht is nooit uitgevoerd, omdat daarvoor gegevens ontbraken. Volgens de landeigenaar waren die wel bekend bij de gemeente.

Inmiddels is de kwestie volkomen uit de hand gelopen, waarvoor de landeigenaar de rekening dreigt te krijgen.

De Raad van State doet over zes weken uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Haaksbergen raad van state Nieuws
Deel dit artikel: