nieuws

Van extra water tot nevelstraat: Overijsselse evenementen bereiden zich voor op tropisch weer

Overijssel bereidt zich voor op het warme weer
Overijssel bereidt zich voor op het warme weer
Dit Hemelvaartweekend tikken we in Overijssel misschien wel de 30 graden aan. Tropische temperaturen dus, en dat voor het eerst dit jaar in onze provincie. Door de hitte zijn wel extra maatregelen nodig; maatregelen die een aantal organisaties van evenementen in onze provincie al hebben getroffen.
Stichting Theater aan de IJssel, organisator van de IJsseltheaterfietstocht tussen Deventer en Zwolle, heeft vanmiddag de oproep gedaan aan medewerkers om zich goed in te smeren tegen de felle zon.
"Daarnaast delen we extra flesjes water uit, maar vragen we deelnemers aan de route ook om flesjes mee te nemen. Om de vier à vijf kilometer hebben ze dan de mogelijkheid om die te vullen."
Vanochtend ging Zwartsluis Onder Zeil al van start, een vierdaags evenement met onder meer zestig traditionele zeilboten. Voorzitter Roel Schurink verwacht dit weekend 20.000 bezoekers, voor wie op dit moment nog geen extra maatregelen zijn getroffen.
"Maar we hebben het er wel over gehad. Als het nodig is, zullen we bezoekers voorzien van extra water."
Datzelfde geldt voor de organisaties van Hardlopen Met de Boswachter op de Sallandse Heuvelrug en van de Autorodeo in Luttenberg. Beide organisaties geven aan nog niets concreets te hebben ondernomen, maar de weersomstandigheden wel in de gaten te houden. "We zullen gepaste maatregelen ondernemen als dat nodig is", zegt de organisatie van de Autorodeo.
"Dan moet je denken aan het beschikbaar stellen van veel water." En Natuurmonumenten, de initiatiefnemer van Hardlopen Met De Boswachter, overweegt het evenement bij extreme hitte af te blazen. "We moeten ons wel afvragen of hardlopen dan fysiek nog wel verstandig is."
De organisatie van foodfestival Stoer Voer in Enschede is al wel helemaal klaar voor het warme weer. "We hebben een speciale nevelstraat ingericht, die fijne nevel spuit. Daarvan word je niet nat, maar het water brengt wel zo'n tien graden verkoeling."
Daarnaast kunnen bezoekers bij de bar om gratis kraanwater vragen en zijn er zwembadjes voor kinderen. "Ook heeft de gemeente ervoor gezorgd dat de waterspeelplaats bij het Van Heekpark weer helemaal vol is, zodat kinderen daar lekker kunnen spelen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.