nieuws

Dauwtrappen in Overijssel: van picknick tot terras

Wat doe je op een zonnige Hemelvaartsdag? Traditioneel vroeg uit de veren voor een wandeling of fietstocht. En na het dauwtrappen een hapje en drankje. Daar zijn verschillende manieren voor.
"Proost!" Met een biertje in de hand strijken negen vrienden uit Holten tevreden neer op het terras. Om half vijf liepen ze over de Holterberg van Nijverdal terug naar hun woonplaats. Het is half negen en ze vinden dat ze een biertje wel hebben verdiend.
"We doen dit elk jaar", vertelt Nico Leeftink. "Je kunt elkaar eens goed spreken. Over dingen waar je het anders nooit over hebt." Vroeg opstaan is voor hem geen enkel probleem. "Als je met elkaar aan de praat bent, ben je de vermoeidheid zo weer vergeten."

Vroeg uit de veren

Steeds minder mensen gaan vroeg uit de veren om te dauwtrappen. "Ik heb vijf fietsers en twee auto’s gezien. Dat is alles", vertelt een wandelaar bovenaan de Holterberg. "Twintig jaar geleden moest je elkaar aan de kant duwen." 
Fietsers en wandelaars genieten vooral van het mooie weer. "Ik heb pakjes drinken, een blikje cola en wat bolletjes mee. We gaan straks picknicken",  vertelt een fietser in natuurgebied Springendal bij het dorp Vasse. Haar man knikt tevreden: "Dat verzorgt ze altijd heel goed."

Weerselose Markt

Veel dagjesmensen nemen de fiets naar de Weerselose Markt. Om elf uur ’s ochtends struinen er al duizenden mensen langs de marktkramen. "Ook de terrassen zitten helemaal vol. Het weer speelt een grote rol", aldus Eline Busscher van de Weerselose Markt.
Maar misschien wel het fijnste aan zo’n warme Hemelvaartdag is thuiskomen. "Lekker douchen en een kopje koffie", aldus een bezwete wandelaar. "En dan een biertje. Het is tenslotte Hemelvaart."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.