nieuws

Grote brand in restaurant in Deventer binnenstad (UPDATE)

Er woedde vanmorgen een grote brand in de binnenstad van Deventer. Meerdere korpsen waren uitgerukt om de brand in de Spijkerboorsteeg te blussen. De brand is inmiddels onder controle, maar het sein brandmeester kan nog niet worden gegeven.Â
De brand is ontstaan in een horecazaak en sloeg vervolgens over naar een naastliggend pand. Er zijn geen gewonden gevallen. Het dak van het gebouw waar de brand ontstond, is ingestort.
Onder het ingestorte dak bevinden zich nog allerlei kleine brandhaarden. "Daardoor zijn we nog wel even bezig voordat we de brand echt onder controle hebben", zegt Jan Wittenberg van de Veiligheidsregio IJsselland. 

Veel schade

Omliggende horecazaken hebben veel schade. "Het pand zit vol met liters water. Toen ik de deur opende, stroomde er een klein riviertje naar buiten. Ik zie veel rook, water en roet", reageert Herko Uddink van koffiezaak Kaldi. 
Zeker dertig omwonenden moesten hun woningen verlaten. Ook van veel hotelgasten werd de nachtrust verstoord. Na testen op eventueel vrijgekomen koolmonoxide door de brandweer, konden alle hotelgasten verder met hun ontbijt.
Brand in historisch centrum van Deventer

Markt in afgeslankte vorm

De helft van de Brink is afgesloten, net als een aantal toegangswegen. Een deel van de vrijdagochtendmarkt gaat niet door vanwege de brand. Twee derde van de markt is opgebouwd en kan gewoon doorgaan. Het andere deel van de markt, ter hoogte van de Spijkerboogsteeg, gaat niet door. 
Hoe de brand is ontstaan, kan Wittenberg nog niet zeggen. Eén brandweervrouw is door de ambulance gecontroleerd vanwege hittestuwing. De bewoners van het appartement boven de horecazaak zijn zelf op tijd uit hun woning gekomen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.