Geen taboe op psychoses in "Alledaagse Waanzin"

Er ligt nog steeds een taboe op geestesziekten als depressies en psychoses. "Het wordt vaak gezien iets ongrijpbaars, een gevaar of een zwakte." Jasper Kars en Gerrit Doelman vinden tijd dat dit onderwerp bespreekbaar moet worden gemaakt, een maakten daarom de film 'Alledaagse Waanzin'.Â

De film vertelt het verhaal van Ivor (26) uit Zwolle. Hij werkt bij een tech-bedrijf, is actief op het hockeyveld en gaat graag de stad in met zijn vrienden. In eerste instantie lijkt het erop dat hij zijn leven wel op orde heeft, maar Ivor is ook de toekomstige koning van Indonesië, paranormaal begaafd en hij vertegenwoordigde Nederland als boxer op de Spelen in Rio. Al spelen deze taferelen zich alleen af in zijn eigen brein, hij kampt namelijk met manisch depressieve klachten en lijdt aan psychoses.

Een psychose heeft twee kanten

Jasper: "Het interessante van een psychose is dat mensen het vaak associëren met negatieve gedachten. Maar je kan ook een hele manische, hele positief waan hebben. En dat heeft Ivor ook gehad. Maar ook hele negatieve gedachten. Het kan beide kanten op." Ook filmmaker Gerrit heeft zelf wel eens een psychose gehad: "Ik kwam er pas achter toen ik in het ziekenhuis kwam te liggen. Maar vervolgens werd ik niet direct geholpen. Ze dachten dat het aan de softdrugs lag die ik had gebruikt. " Uiteindelijk is Gerrit goed geholpen door Dimence. Ze maakten deze film ook samen met die instelling voor geestelijke gezondheidszorg. 

De twee filmmakers hopen met hun film dat het taboe op het hebben van een psychose minder wordt. 

 

Meer over dit onderwerp:
Verhalen
Deel dit artikel: