nieuws

Tuin schoffelen of boodschappen doen? Noabers in Bruchterveld en Ebbenbroek helpen elkaar

Het noaberschapsproject ging vandaag van start
Het noaberschapsproject ging vandaag van start
Honderd inwoners van Bruchterveld en Ebbenbroek hebben zich aangemeld om klusjes te doen bij dorpsgenoten. Het zogenoemde noaberschapsproject om de kernen leefbaar te houden, is vanochtend officieel begonnen.Â
Buren die zorgen voor elkaar. Dat is het idee achter het noaberschapsproject. Het gaat dan om klusjes zoals de tuin schoffelen en boodschappen doen. Inwoners kunnen zelf aangeven met welke klusjes ze hun 'noabers', hun buren, te hulp willen schieten.
Zo kreeg de tuin van een oudere man aan de Broekdijk in Bruchterveld een flinke onderhoudsbeurt. De grond ging op de schop, de heg werd gesnoeid en te grote planten verwijderd. Allemaal gedaan door buurtbewoners. De eerste klus van het noaberschapsproject is hiermee een feit. 

Weer levend

Het project is een initiatief van Plaatselijk Belang Bruchterveld, Plaatselijk Belang Ebbenbroek en een speciale commissie. De Commissie Dorpsvisie is in het leven geroepen om het wonen in Bruchterveld en Ebbenbroek aantrekkelijker te maken.
''We hebben al een paar jaar een teruglopend inwoneraantal, en we willen juist zorgen dat mensen hier weer naartoe komen, zodat er leven in de brouwerij komt", licht Joke Muis, secretaris Plaatselijk Belang Bruchterveld, toe.
Het noaberschapsproject is één van de projecten die de commissie ontwikkelde. ''Er zijn bijvoorbeeld veel ouderen die zelf niet veel kunnen en naar een bejaardentehuis in bijvoorbeeld Hardenberg gaan. In dit project proberen we ze zoveel mogelijk te helpen met de dagelijkse klusjes."

Meer zorgvragers

Inmiddels hebben zo'n 100 mensen zich aangemeld om klusjes te doen bij mensen die iets zelf niet meer goed kunnen. De hulpvragers zelf blijven ondertussen nog een beetje achter. 
Tot nu toe heeft de organisatie twee aanmeldingen gehad van mensen die graag hulp zouden ontvangen. ''Mensen vragen hier niet snel om hulp. Ik hoop dat dat nog gaat komen en dat we zo elkaar goed kunnen helpen,'' aldus Muis. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.