nieuws

Over Het Verzet Kraakt

Het Verzet Kraakt
Het Verzet Kraakt
Op 15 november 1944 plegen acht Twentse verzetsstrijders de grootste bankroof in de geschiedenis van Nederland. Uit een filiaal van De Nederlandsche Bank in Almelo wordt 46,1 miljoengulden buitgemaakt: een recordbedrag tot op de dag vandaag. Door domme pech wordt een groot deel van de overvalplegers binnen korte tijd gepakten krijgen de Duitse bezetters het geroofde geld weer in handen. De verzetsleden worden afgevoerd naar concentratiekampen, slechts enkelen overleven de oorlog.
In 1944 waren de jongens die de bank overvielen twintigers. Inmiddels zijn ze overleden. Maar hun oorlogsverhaal en dat van vele andere Twentenaren leeft nog. Nog wel, want het zal niet lang duren voordat mensen die de oorlog hebben meegemaakt er niet meer zijn. Met hen verdwijnt ook het collectieve geheugen van die geschiedenis. Het orale verhaal kunnen we nu nog vertellen.

Wat is Het Verzet Kraakt?

Het Verzet Kraakt is een community project in drie delen: exposities met een educatieprogramma, een theaterproductie en een film. Centraal staan de zes gemeenten die op één of andere manier een rol hebben gespeeld bij de bankroof: Almelo, Hellendoorn, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. Burgemeesters van die gemeenten vormen ook het comité van aanbeveling. Aan de basis van Het Verzet Kraakt staan de makers van Stadsmusical Van Katoen en Nu waarvoor in 2014 10.000 bezoekers bereikt zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.