Julia (17) uit Deventer wil meer begrip voor Tourette: "Het is niet die grappige vloekziekte"

Julia Zijp uit Deventer heeft Gilles de la Tourette, een neurologische aandoening die haar leven enorm beïnvloedt. Over de ziekte is weinig bekend bij het publiek. Om meer begrip te krijgen voor Tourette werkt Julia mee aan een grote campagne, met haar eigen foto's en gedichten.

Ongeveer één op de 100 mensen lijdt aan Gilles de la Tourette. De symptomen kunnen erg variëren, maar vrijwel altijd is er sprake van oncontroleerbare tics zoals knipperen met de ogen, snuiven of handen klappen. Het gaat vaak gepaard met dwanggedachten, angststoornissen en slapeloosheid.

Geen vloekziekte

Ongeveer 15% van de mensen met Tourette heeft last van dwangmatig vloeken of schreeuwen, de rest niet. Toch is dat wel het beeld dat de buitenwereld heeft, en wordt er ook vaak lacherig over gedaan. Julia wil dit beeld graag bijstellen en laten zien wat Tourette écht is.

7 juni is het Europese Tourettedag, dan start de Nederlandse campagne van de Tourettestichting met Julia in de hoofdrol. Met een indringende serie foto's en gedichten geeft ze een kijkje in haar hoofd.

#Nietwatjijziet

Julia heeft een paar tics zoals knipperen met de ogen of haar nek aanspannen, maar die zijn nauwelijks zichtbaar. Maar in haar hoofd is Tourette altijd aanwezig. De campagne heet dan ook #nietwatjijziet.

Julia kreeg steeds meer last van dwanggedachten, angsten en depressies. Ze moest daardoor stoppen met haar MBO-opleiding. Nu volgt ze een intensieve therapie om te leren omgaan met Tourette. De ziekte beheerst haar leven niet meer, ze kan nu laten zien wie ze zélf is.

Meer over dit onderwerp:
Deventer fotografie jongeren Nieuws Verhalen
Deel dit artikel: