nieuws

Europarlementariër Annie Schreijer 'doet niet mee aan bonnetjesgedoe'

Annie Schreijer-Pierik (CDA)
Annie Schreijer-Pierik (CDA)
Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik van het CDA weigert om de onkostenvergoeding voor Europarlementariërs te verantwoorden op de manier waarop haar partij het wil. Dat meldt de Twentsche Courant Tubantia vanmorgen. Volgens de krant stelt het CDA een zogenoemde accountantsverklaring verplicht, maar weigert Schreijer om zo'n verklaring te overleggen.
Europarlementariërs ontvangen maandelijks een onkostenvergoeding van 4.300 netto per maand. Vier van de vijf CDA’ers in Brussel hebben volgens de krant accountantsverklaringen overlegd bij hun onkostenvergoedingen over 2015. Alleen die van Schreijer ontbreekt.

'Te vrijblijvend'

Het CDA wil graag een verklaring van een externe accountant over de vergoeding, omdat verantwoording van bonnetjes een terugkerend thema is en omdat de partij de Europese regels over het onderwerp te vrijblijvend zou vinden.
Schrijer hoorde naar eigen zeggen pas van de regel toen ze al in het parlement zat. "Ik wil echt van alles doen om openheid te geven. Maar niet dat bonnetjesgedoe met die accountantsverklaring en dat weet het bestuur. Annie gaat er niet aan meedoen", zegt ze tegen de krant.

'Niet verplicht'

Ze wil niet als een 'graaier' worden neergezet. "Het geld komt uit Brussel en binnen onze fractie van de EVP is het niet verplicht om een accountantsverklaring voor de besteding ervan te krijgen." Volgens Schreijer zitten in haar fractie tweehonderd mensen die ook geen accountantsverklaring overleggen. "Het zou een gigantische bureaucratische rompslomp worden", aldus de Europarlementariër uit Hengevelde.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.