nieuws

Omstreden varkenshouder mag definitief uitbreiden in Mariënheem

De omstreden varkenshouder Adriaan Straathof mag beginnen met de verbouwing van zijn megastal in Mariënheem. De gemeente Raalte heeft een omgevingsvergunning verleend voor de uitbreiding en verbouwing van de stallen aan de Nijverdalseweg (N35).
Er kan volgens de gemeente een start gemaakt worden met de bouw van een stal, een mestsilo en een spuiwatersilo. Ook mogen bestaande bedrijfsgebouwen worden vergroot.
"Elke ondernemer in Raalte is welkom", zegt wethouder Wout Wagenmans. "Deze ondernemer is ook welkom, maar wel onder de voorwaarden die wij met elkaar gesteld hebben."

Omstreden

De komst van Straathof naar Mariënheem veroorzaakte commotie. Straathof heeft in Duitsland een beroepsverbod opgelegd gekregen van het hooggerechtshof vanwege dierenmishandeling en ernstige verwaarlozing.

Straathof heeft in Nederland meerdere varkensbedrijven. In Mariënheem wil hij 11.400 varkens gaan houden.

Geuroverlast
Omwonenden zijn niet gerust; zij kwamen eerder al in verweer tegen mogelijke overlast. De bezwaren van omwonenden hebben niet geleid tot inhoudelijke wijzigingen van de vergunning.
Volgens de gemeente komen er luchtwassers in de stallen. Die moeten ervoor zorgen dat de geuroverlast en de uitstoot van fijnstof wordt verminderd ten opzichte van de situatie in 2010, toen de vergunning voor het 'oude' varkensbedrijf werd afgegeven.
"We blijven de zaak monitoren", benadrukt Wagenmans. "We gaan regelmatig controleren, gevraagd en ongevraagd. Hij staat daar ook helemaal open voor. Hij wil het gewoon goed doen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.