nieuws

Overijssel helpt eigenaren rijksmonumenten een handje met geld en kennis

Precies een maand de tijd hebben ze, eigenaren van rijksmonumenten die gerestaureerd moeten worden. De provincie Overijssel heeft 1,7 miljoen uitgetrokken om de restauraties van monumentale panden mogelijk te maken. De inschrijving om in aanmerking te komen voor een subsidie is vandaag van start gegaan.
"Wij vinden het belangrijk dat onze geschiedenis bewaard blijft voor de toekomst", laat gedeputeerde Hester Maij weten.
"Ons erfgoed zit vaak ook in hele mooie, monumentale gebouwen. Die zijn vaak eigendom van eigenaren die ook graag willen restaureren. Maar ze hebben vaak een steuntje in de rug nodig, zowel financieel als qua ervaring en advies. En daar helpen wij de inwoners als provincie graag bij."
De provincie heeft twee subsidiepotjes. Eén voor de restauratie en één voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen in een rijksmonument.

De Vlaminckhorst
Gedeputeerde Maij was vandaag aanwezig op landgoed de Vlaminckhorst in Heino. De eigenaren ontvingen vorig jaar een subsidie voor de restauratie en energiebesparende maatregelen. 
Op landgoed de Vlaminckhorst worden een boerderij en een spieker (beide dateren uit 1858) gerestaureerd en voorzien van isolatie. Daarnaast wordt het erf opgeknapt en is het de bedoeling om ruimte gaan bieden voor muziek, theater en educatieve programma’s.
“Met ons beleid willen ons cultureel erfgoed en het historische karakter ervan niet alleen behouden, maar we willen het ook toekomstbestendig maken. Erfgoed dat ook een functie heeft, bijvoorbeeld als woning of openbaar gebouw. De energiebesparende maatregelen zijn daarbij een belangrijke maatregel. Daarmee combineren we duurzaamheid, besparing op energiekosten en comfort.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.