nieuws

Inwoners Mariënheem naar rechter; vergunning megastal varkens zorgt voor onrust

Inwoners van Mariënheem laten het er niet bij zitten. De vergunning die de gemeente Raalte voor een megastal met 11000 varkens verstrekt, vechten zij aan bij de rechter.
"De stankoverlast en de gevaarlijke verkeerssituatie zijn onze belangrijkste bezwaren", zegt Gerard Pleizier, die al jaren tegen de komst van de megastal vecht. "Schoolkinderen fietsen hier straks op dezelfde route als al die vrachtwagens met varkens. Als we niet uitkijken gaan er doden vallen."

Controleren

Met betrekking tot de stankoverlast vreest hij dat de nieuwe megastal van Straathof het niet zo nauw met de regels zal nemen. Ook al heeft de gemeente Raalte toegezegd de bedrijfsvoering nauwgezet te gaan controleren. En ook het bedrijf zelf heeft aangegeven zich aan de regels te houden. Pleizier: "Het bedrijf moest na wantoestanden sluiten in Duitsland en ook uit Gelderland hoor ik slechte verhalen."
Pleizier krijgt steun van juridisch en milieukundig adviseur Marcel Middelkamp. Hij ziet onder meer dat de op- en afrit van het nieuwe bedrijf veel te smal en gevaarlijk is. "We hopen dat de rechter de vergunning vernietigd. Ik schat in dat we daar ongeveer 35 procent kans op hebben."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.