nieuws

Kanovereniging Skonenvaarder uit Kampen belandt tussen wal en schip

Ze doen mee in de top van Nederland. Maar hoe lang nog? Kanovereniging Skonenvaarder uit Kampen voelt de hete adem van het Reevediep in de nek.
Het Reevediep is een omleiding in de IJssel, die op dit moment bij Kampen gegraven wordt. Een gebied van zeker 1.500 voetbalvelden wordt op de kop gezet. De eerste fase is in uitvoering. De tweede fase komt in zicht.
“En dat is de fase waar wij ons grote zorgen over maken”, zegt Johan Hertong van de kanovereniging. “Er komt een open verbinding met het IJsselmeer en dat betekent dat het water flink kan gaan stijgen, misschien wel drie meter. En dan komt niet alleen ons clubterrein, maar ook ons clubhuis onder water te staan.”

Ondiep water

Een nog groter probleem lijkt de kans dat het waterpeil juist flink zakt. “We hebben nu een prachtige oefenvijver voor de jeugd. Het water is daar zo'n zestig centimeter diep. Maar als het water zakt, dan staat de oefenvijver straks droog.”
Hertong heeft nog meer zorgen. “Wat moeten we met onze plannen voor een professionele wedstrijdbaan?” Hij loopt naar de rand van het terrein en tuurt over het Drontermeer richting Flevoland. “Die baan willen we graag aanleggen, maar daar hebben we juist een halve meter extra water voor nodig, niet minder.”

Snel duidelijkheid

Het verbaast Johan dat de aanleg van het Reevediep al zo lang bezig is, maar dat de kanovereniging nog steeds in het duister tast over de toekomst. “Wij willen gewoon duidelijkheid, zo snel mogelijk!”
Peter van Wijk is projectleider bij Ruimte voor de Rivier IJsseldelta en reageert. “Het Rijk heeft besloten om fase twee van het project sneller uit te voeren. Daardoor hebben we ons minder goed kunnen voorbereiden en moet nog heel veel worden uitgezocht. We zijn momenteel druk aan het rekenen en hopen dat de club snel weet waar ze aan toe zijn.”

Baggeren of een dijk

Welke maatregelen genomen worden om de toekomst van de club veilig te stellen, dat weet de projectleider nog niet. “Eerst de berekeningen doen en dan een besluit nemen over maatregelen. Als het waterpeil te laag wordt, dan kunnen we baggeren. Tegen hoog water kunnen we het clubterrein beschermen met een dijk.”
Johan Hertong vindt dat zijn kanoclub tot nu toe onvoldoende serieus is genomen. “We zitten hier al sinds 1982 en hebben het allemaal prima op orde. Nu gaat de boel om ons heen veranderen, dan zal ook degene die dat doet moeten zorgen dat we het terrein goed kunnen blijven gebruiken.”
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.