nieuws

Marco uit Holten beleeft 'onwerkelijke momenten' tijdens noodweer op Alpe d'Huez

Marco in actie en in de tent
Marco in actie en in de tent
Rillend van de kou komt Marco van Boheemen uit Holten donderdagavond eindelijk op zijn hotelkamer. Zijn vrouw Marjolein heeft al een warm bad gemaakt en dat is nodig, want wat Marco vlak daarvoor mee heeft gemaakt zag niemand aankomen.
Marco fietste donderdag mee in de Alpe d'Huzes, een fietstocht voor het goede doel waarbij de legendarische, Franse berg Alpe d'Huez zes keer beklommen moet worden. 
Een tocht waar de Holtenaar een lange voorbereiding aan vooraf liet gaan, maar die hij donderdag niet af kon maken vanwege noodweer aan het einde van de dag. Het levert een levensgevaarlijke situatie op. 
Het begon zo mooi
Het begon zo mooi
Fotograaf: Eigen foto

Het begon zo mooi

"Het was een prachtige dag om van start te gaan", vertelt Van Boheemen. Het zonnetje scheen en er was geen vuiltje aan de lucht. 
"Het was 's middags zelfs erg warm, want het werd wel 37 graden en het was aardig windstil. Dat maakte het klimmen flink zwaar."

Het veranderde snel

Tijdens de vijfde beklimmen van Marco slaat het weer om. Donkere wolken trekken over, het begint hard te regenen en hagel en onweer volgen al snel. 
"Heel onwerkelijk, terwijl de dag nog zo mooi begon. We besloten toen maar te schuilen onder een partytent langs de weg in bocht zes. Dat soort weer helpt het fietsen niet bepaald."

De klappen komen steeds dichterbij

Al schuilend onder de partytent met andere fietsers wordt het steeds kouder en het onweer komt snel dichterbij. Het leidt tot angstige momenten bij de groep. 
"Iedereen werd er ongemakkelijk van", vertelt Marco. "Toen kwam een er een gigantische klap en sloeg de bliksem op zo'n tweehonderd meter in. Daar kwam wel wat paniek van en er begonnen mensen te huilen."

Moterrijder vlakbij geraakt door bliksem

De inslag die Marco dichtbij hoorde was tegelijk met het moment dat ook een motorrijder geraakt werd.
Dat heeft de groep schuilende fietsers onder de partytent niet gezien, maar als de ambulances en politieauto's langstrekken heeft ook Marco al snel door dat er iets niet goed is. 
"Gelukkig heeft de man het er goed afgebracht, dat hebben we hier gehoord. Dat is wel een opluchting."

Hoe kom je van de berg?

Met de fiets nog weer de berg op, naar het hotel, is geen optie voor de Holtenaar. Dat zou nog een half uur duren en is simpelweg gevaarlijk: "Je durft eigenlijk niet onder die tent vandaan." 
Hoewel de organisatie busjes inzet, wordt Marco opgehaald door een Fransman die hem een plek op de achterbank van zijn auto geeft. De fiets laat hij staan: "op zo'n moment zijn dat soort zaken niet belangrijk meer."

Een warm bad

Bij thuiskomst rond half negen staat er een warm bad te wachten die vrouw Marjolein aan heeft gezet. Zij zag vanuit het hotel de bliksem en kon via SMS nog wat contact onderhouden. 
"Ik maakte me wel zorgen", vertelt ze. "Ik zag die bliksem en dacht: shit, daar gaan ze. Ik kreeg door dat ze het erg koud hadden en dus hebben we maar vlug een bad gemaakt om ze op te warmen."
Schuilen in de partytent
Schuilen in de partytent
Fotograaf: Eigen foto
Schuilen in de partytent

Emoties komen 's avonds

's Avonds komt de groep wielrenners bij elkaar en bespreekt de situatie. Daarbij komen dan ook de nodige emoties, want het is niet zomaar een tocht.
Sommige mensen zijn boos op de organisatie: had dit voorkomen kunnen worden? De verbazing wordt gedeeld: hoe kan een dag zo snel omslaan?
Toch duurt dat niet lang en gaat het vooral over het niet afmaken van de beklimming, zo merkt Marco: "Iedereen werkt er zolang naar toe, komt hier met zijn of haar eigen reden en dan valt het zo in het water. Het is een enorme domper."

Toch nog feest

Een flinke kater dus, toch is er vrijdag alsnog een feestje. De ploeg van de Holtenaar gaat door met het programma en dat met een opgewekte houding. 
Vandaag is er nog een fotoshoot, vanavond eet men gezamenlijk en daarna gaan ze de feesttent van de organisatie in. "Daar heb ik nog wel zin in", sluit Marco af. "Ik wil het op een positieve manier afsluiten."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.