nieuws

Omgevingsregisseur moet Giethoorn vooruit helpen

Steenwijkerland presenteerde vandaag het antwoord op de vraag hoe om te gaan met de toenemende problemen rond toerisme en overlast in Giethoorn. Het dorp heeft vanaf nu zijn eigen omgevingsregisseur.
Die nieuwe omgevingsregisseur moet op zoek gaan naar oplossingen voor de talloze problemen in het waterrijke dorp. Er zijn tijdens zomerse dagen forse parkeerproblemen, er zijn tijdens drukte zorgen over de bereikbaarheid van het dorp voor hulpverleners.
Ook de beschoeiing van de gracht is een continu aandachtspunt en er is overlast van een loswal. Tot slot veroorzaken toeristen hinder en kopen Chinese investeerders bedrijven en woningen op. 

Leefbaarheid

Nu de leefbaarheid van het 2700 inwoners tellende dorp onder grote druk staat, kan de gemeente het niet meer alleen aan de Gietersen zelf overlaten. Die Gieterse inwoners verwachten dat de gemeente ingrijpt. En dat doet Steenwijkerland nu met het aanstellen van omgevingsregisseur Bert Kleen.
Kleen is al jaren actief in zijn vak en werkte in het verleden onder meer voor de gemeenten Zwolle, Deventer en Zwartewaterland. Toch verwacht hij niet dat zijn ervaring hem snel naar oplossingen brengt.
"Giethoorn is een uniek dorp natuurlijk. Iedereen kent het, ook al is het nog zo klein. Je ziet hier problemen die je ook in Amsterdam aantreft. Alles is geconcentreerd rond dat ene pad en die lange dorpsgracht. We zullen nu samen moeten gaan werken om eruit te komen", zegt Kleen.

Tegenstrijdige belangen

Kleen is ervan op de hoogte dat tegenstrijdige belangen er in het verleden toe hebben geleid dat het dorp niet verder kwam. Ondernemers hebben in het algemeen vooral oog voor centen die binnenkomen; bewoners zonder commerciële belangen zien ondertussen het dorp langzaam maar zeker veranderen in een openluchtmuseum, waarin ze zich opgesloten voelen.
De omgevingsregisseur moet die twee tegenstrijdigheden nu samen zien te smeden. "Ik verwacht van de Gietersen dat ze mij nu weten te vinden. Mijn opdrachtgever, het college van burgemeester en wethouders, heeft gesteld dat de kaders mogelijk opnieuw gedefinieerd zullen moeten worden."
"Dat betekent dat alles open ligt en er niets onmogelijk is. In mijn ervaring is dat vaak ook nodig om eruit te komen", aldus Kleen.

Onbepaalde tijd

Kleen is per 1 juni voor onbepaalde tijd aangesteld door de gemeente Steenwijkerland. Hij rapporteert rechtstreeks aan het college van burgemeester en wethouders. De omgevingsregisseur heeft geen mandaten en geen budget, maar het college zegt al gelden gereserveerd te hebben voor de aanpak van problemen in en rond het waterdorp.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.