nieuws

Overlast eikenprocessierups in Hengelo groter dan vorig jaar

Bij het groenbedrijf van de gemeente Hengelo stromen de meldingen van de eikenprocessierups binnen en is de overlast groter dan vorig jaar.
Gildebor heeft de handen vol aan het bestrijden van de eikenprocessierups. De rups verspreidt brandharen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken zoals hevige jeuk, irritatie van huid en slijmvliezen, zwellingen en rode ogen. Kinderdagverblijven, scholen en bushaltes krijgen voorrang bij de bestrijding.

Veel meldingen

Elke gemelde locatie wordt volgens Maico Oude Lenferink van Gildebor gecontroleerd. Het is voor het groenbedrijf echter ondoenlijk om elke melding terug te koppelen. Het is gissen wat de reden is dat er nu ineens meer meldingen binnenkomen dan vorig jaar, mogelijk spelen de zachte winter en de late nachtvorst een rol.

Processie

De rupsen zitten vooral in zomereiken en hebben hun naam gekregen omdat ze in processie over de eik kruipen. De eikenprocessierupsen zijn bedekt met brandharen die bij mensen gezondheidsklachten kunnen geven. 

Stofzuiger

In witte pakken, met maskers en een 'grote stofzuiger' zuigen medewerkers van een gespecialiseerd bedrijf de nesten op. Daarna worden de rupsen in een speciale oven vernietigd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.