Overijssel heeft hout van buiten provincie nodig voor opwekking bio-energie

De helft van het hout dat nodig is voor het opwekken van duurzame energie, kan uit Overijssel zelf komen. Dat betekent dat de overige helft van het hout moet worden geïmporteerd. Dat werd vandaag duidelijk tijdens een debat in het provinciehuis in Zwolle.

Het debat was aangevraagd door de oppositie. Over de hoeveelheid hout dat straks moet worden geïmporteerd, bestond grote onduidelijkheid. Gerustgesteld is SP-Statenlid Harry Broekhuijs zeker niet na het debat. 

Hout uit Noord-Amerika

"Wij zijn bang dat straks veel hout vanuit Noord-Amerika nodig is om hier duurzame energie op te wekken. Dat vinden wij helemaal niet duurzaam. En de provincie wil niet garanderen dat hout van overzee niet gebruikt wordt."

De SP wil daarom later deze maand een voorstel indienen waarbij wordt afgesproken dat geen hout van ver overzee gebruikt mag worden voor Overijsselse biomassa-installaties.

Steun uit oppositie

Veel oppositiepartijen gaan het voorstel steunen. Ook coalitiepartij CDA overweegt steun. "Wij willen ook geen gesleep met hout over grote afstanden. Alleen kennen wij het voorstel nog onvoldoende om onze steun nu al toe te zeggen", zegt Christiaan Schrijver.

Meer over dit onderwerp:
Overijssel Politiek Provinciale Staten Nieuws
Deel dit artikel: