nieuws

Oud-medewerkers zorggroep uit Steenwijk eisen ruim een miljoen euro van hun voormalig werkgever

Ze willen een ontslagvergoeding van hun voormalig werkgever zien: 99 huishoudelijke hulpen die tot eind vorig jaar voor Zorggroep Oude en Nieuwe Land (ZONL) uit Steenwijk werkten. De zorggroep weigert die vergoeding uit te keren, waardoor de oud-werknemers naar de rechter stapten. Vandaag diende de zaak in de rechtbank in Zwolle.Â
In totaal eisen ze zo'n 1,1 miljoen euro en de huishoudelijke hulpen vinden vakbond FNV aan hun zijde. 
De huishoudelijke hulp wordt in de gemeente Steenwijkerland sinds het begin van dit jaar verzorgd door andere bedrijven dan voor 1 januari. Tot eind 2016 verzorgde ZONL die hulp. 
Toen andere partijen dat contract overnamen, vroeg de zorggroep ontslag voor de hulpen aan. Voor dat ontslag willen de thuishulpen nu een vergoeding zien. 

Geen aandacht voor beëindigde contracten

"De contracten zijn geëindigd, die zijn niet overgegaan. Zorggroep Oude en Nieuwe Land wil steeds geen aandacht aan dat stukje geven", zegt José Houben van FNV. "Die ontkennen het gewoon."
De zorggroep uit Steenwijk denkt er heel anders over. De medewerkers werden weliswaar ontslagen, maar ZONL vindt niet dat ze recht op een vergoeding hebben. De meeste oud-medewerkers konden namelijk bij een andere aanbieder van thuishulp aan de slag. 

Recht op werk

"Ons standpunt is dat daar geen sprake van is", vertelt Annette Jansen van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. "Er is hier sprake van overgang van onderneming en dat betekent dat alle werknemers waar het hier over gaat hun werk hebben behouden en hun cliënten hebben behouden." 
"ZONL volgt de lijn van de wet en dat is ook waarom wij nu hier bij elkaar zijn", zegt Jansen. "Zoals de rechter al aangaf: het gaat hier om een zeer juridisch vraagstuk. De rechter zal daar uitspraak over moeten doen."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.