nieuws

Geen versnelde aanpak van leegstand in Overijsselse binnensteden

Leegstand in het centrum van Hengelo
Leegstand in het centrum van Hengelo
Er hoeft voorlopig geen tandje bij, als het gaat om de aanpak van lege winkelpanden in binnensteden. Dat is de conclusie van een politiek debat woensdag op het provinciehuis in Zwolle.
Het debat was aangevraagd door de ChristenUnie. De partij maakt zich grote zorgen over de leegstand. Van alle verkooppunten in Overijssel staat 8,4 procent leeg. Alleen Limburg doet het landelijk slechter.
Het Rijk en gemeenten zijn samen bezig om de leegstand aan te pakken en de provincie werkt daar aan mee. Alleen vindt de ChristenUnie dat de rol van de provincie wel wat steviger mag zijn. Zo pleit fractievoorzitter Jan Westert voor dezelfde aanpak als bij bedrijventerreinen en woningbouw.

Pleidooi voor commissie

Hans Bakker van MKB Midden-Nederland is het eens met de ChristenUnie. Hij zou het liefst zien dat de provincie een commissie instelt die bijvoorbeeld beoordeelt of de vestiging van een grote bouwmarkt ergens gewenst is.
“Elke stad wil z'n eigen grote bouwmarkt, terwijl er in een regio meestal maar plaats is voor één. Winkeliers in de binnensteden zijn de dupe en houden als gevolg van de concurrentie het hoofd niet boven water. Zo'n commissie zorgt voor een evenwichtige spreiding, omdat meer gekeken wordt naar het algemeen belang”, aldus Bakker.

Maatregelen voldoende

Verantwoordelijk gedeputeerde Monique van Haaf verwacht dat recent genomen maatregelen voldoende zijn om situaties zoals Bakker schetst te voorkomen. Zo heeft de provincie ruimtelijke sturing vastgelegd in de Omgevingsvisie en Omgevingsverordening. Een nieuwe commissie is daarom volgens Van Haaf overbodig.
De provinciale politiek wil de gedeputeerde een jaar de tijd geven om het nieuwe beleid vorm te geven.  
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.