Nederland eist met Luxemburg en Oostenrijk opheldering over Duits tolplan

Nederland, Luxemburg en Oostenrijk eisen morgen in een gezamenlijke verklaring opheldering van de Europese Commissie over haar besluit om in te stemmen met het Duitse tolplan.

Dat hebben de landen vandaag afgesproken aan de vooravond van een vergadering van de Europese ministers van Transport in Luxemburg.

Juridische analyses
De landen willen weten waarom de Commissie eerst tegen het voorstel was, maar er later toch mee instemde, aldus een woordvoerster van minister Melanie Schultz (Infrastructuur).

De drie landen trekken gezamenlijk op in de kwestie. Ze gaan onder meer juridische analyses uitwisselen. Oostenrijk kondigde vandaag aan sowieso naar het Europese Hof te stappen om het tolplan te stoppen.

Vervolgstappen
Schultz is fel tegenstander van het Duitse plan en zal volgens de woordvoerster al het mogelijke doen om het een halt toe te roepen, inclusief juridische stappen. Nu wordt eerst de reactie van de Commissie afgewacht, daarna kijken de landen verder naar vervolgstappen.

Ook in Overijssel is veel weerstand tegen het tolplan. Oud-burgemeester Michael Sijbom van Losser was het boegbeeld van een protestcampagne tegen de tolheffing. Halverwege februari reisde hij samen met onder anderen burgemeester Schouten (Oldenzaal) en waarnemend burgemeester Ineke Bakker (Dinkelland) naar Berlijn om met politici in gesprek te gaan over de invoering van tol op Duitse wegen. 

Meer over dit onderwerp:
tolplannen Tolplan Nieuws
Deel dit artikel: